Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > 2002 zts 5-speed will only go in reverse when engine is off????? Help?! Please.

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: 2002 zts 5-speed will only go in reverse when engine is off????? Help?! Please. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-07-2012 09:07 AM
whynotthinkwhynot OH snap!

What engine do you have? That will tell us what transmission you have. Do you know how to identify the different engines? Very easy: If it says Zetec on the valve cover, then the MTX75 is what you have. If it says Split Port Injection, then you have the IB5 transmission.
10-07-2012 05:56 AM
nilskje If it works fine with engine off, its most likely the clutch not disengaging properly,or the pilot bearing dry, making the input shaft rotate a little, most commonly seen on IB-5 gearboxes (the one without a drain plug), It has no syncro on reverse, unlike the MTX-75.
Try putting in 1 gear and then take it to reverse, keeping the clutch pressed. Mine has been like that for a long time..
10-06-2012 04:20 PM
whynotthinkwhynot Well, that would certainly help. I highly recommend Ford's fluid. Just go to a dealer and tell them what transmission you have, and get 2 quarts. There is a How-To on this site for changing MTX fluid, check the link in my signature.
10-06-2012 02:52 PM
Phillabust Could it have anything to do with not changing my transmission fluid?? Because its been at least 20000 miles since its been even checked.
10-06-2012 02:29 PM
whynotthinkwhynot Try this, engine off, no clutch, shift into each gear before you start the car. I used to have to do this to "loosen up" one of my old vehicles. I'd go 12345R54321N before I even pushed the clutch down to start it. It would loosen up considerably after a short distance of driving.
10-06-2012 02:18 PM
matmatician My bet would be the linkage. I had some linkage disconnect while I was driving and the only gear I could get the car into was 2nd. That's where I would start.
10-06-2012 01:58 PM
Phillabust It doesn't really grind when I put the clutch in and move it. Just today and yesterday, when I put it into 1st, it would feel like it's in the gear, so I'd let go of the stick... then it would pop out and make a grinding noise. All the gears are stiff.....
10-06-2012 01:53 PM
mikebontoft does it try to grind if you put the clutch in and move it? I know the feeling though... have seen that with a few Subarus though it should be the same for any gear.

normally I might say clutch, but I believe its trouble with your shift linkage. a bushing is probably loose or missing.
10-06-2012 01:45 PM
Phillabust
2002 zts 5-speed will only go in reverse when engine is off????? Help?! Please.

It started about a month ago... I turned on my car, and when I put it into reverse it took a lot of struggle, but I eventually got it in there. Then every day after that, it just got worse and worse and now it's impossible to get it into reverse when the car is on. I end up turning the engine off, putting it in reverse, then turning it back on just to get out of my driveway. That, or jumping out, pushing it, and jumping back in. A few weeks ago it would get better as the day went on, and after about a half hour of driving I could force it into reverse again, but now it won't work at all. Even after I've been driving it all day. And now 1st gear is doing the same thing.... it's a struggle to get it into 1st with the engine on. And it's getting worse, so pretty soon it wont go into 1st at all.

I don't know much about cars, I'm only 17. But if anyone has any advice, that would be splendid. Thanks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:46 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.