Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus First Generation > SPI Performance (2000-2004) > Won't turn over when hot outside!

SPI Performance (2000-2004) The place to chat about any 2.0L Split Port Injection engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Thread: Won't turn over when hot outside! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-11-2012 06:08 PM
michael3442
Won't turn over when hot outside!

My 2000 Focus won't turn over when the sun beats down on it for awhile. The car can have a cold engine but a hot exterior and interior. It will start after sitting with the hood open for awhile. Here's what I've tried or observed:
- doesn't turn over,
- the fuel pump fires up normally,
- all electrical components work (aside from starter)
- has to sit in direct sun at around 85* or more,
- jumping doesn't help,
- working the auto shift lever back and forth doesn't help,
- the engine can be cold and not driven and this still happens,
- relays in black box click & produce other responding clicks from elsewhere,
- I don't think the starter relay/solenoid engages, there's a couple of soft clicks from somewhere; I would expect the starter solenoid to be louder.

Like I said, I've looked at the relays in the big box under the hood and the "engine management" relay will trip something else when I take its cover off and trip it with my finger (how do you pull the full relay out - just my covers come off exposing the innards? I was going to switch the four identical relays.).

Give it your best shot and thanks!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:44 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1