Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Regional Forums > Southern Fanatics > Fanatics: Texas > Asking for datalogging help in SW Houston

Fanatics: Texas Regional discussion Forum for planning events and sharing information with all Members in the Texas (Lonestar) areas.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Asking for datalogging help in SW Houston Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-21-2011 02:32 AM
tukaniSVT Though that's not a bad idea ... many people may not know how to read on once they have them in their hand or some may think they can change a parameter or 2 and more likely hurt themselves more than helping.

So, it's an up and down idea.

Be best to just find a datalogger that can record the car's parameters and send them to Tom to get his professional opinion on what's up.

-Ray-
11-20-2011 04:17 AM
jaykirs Yes, there are no vacuum leaks. It must be a sensor. Turbo Tom is thinking about doing a xcal loaner program to help FF members that are in need of help, such as myself. I hope he does, it would help a lot of us FF members with problems we can't figure out on our own.
11-20-2011 02:40 AM
sleepyboy Have you checked for a vacuum leak?
11-19-2011 06:46 PM
jaykirs If I had the money, I would take it to a certified tech. Unfortunately I don't, so I am trying to figure out a way of figuring out the problem and replacing the part, or parts as cost efectiveley as I can. I really appreciate all the replies and tips and ideas. My fellow fanatics, YOU ROCK!! Any more thought or ideas, please post away. :-)
11-19-2011 10:23 AM
tukaniSVT
Quote:
Originally Posted by SPRAYPAINT View Post
I am not trying to be rude or difficult. Yes you can data log with the SCT but there is only limited ability with data logging. In order to propperly diagnose you need more than just data logging.

Slow down there Matt. jaykirs is asking for authorized help from us, not certified help. Yes, all of us agree that doing work with a Certified technician and shop is the way to go, but if we could save a few bucks to at least diagnose the issue a bit or work with others who have had similar problems then it would help us a bit. Any kind of help is helpful.

In this day in age, many people have stepped away from helping others just to help get them by. None of us know each other's financial situations or knowledge of each other's type of car, so, we can't come to a conclusion that any of the help that is given isn't good enough to help the need.

I know that you have a strong feeling towards using certified techs and shops because you also work at one and know the ins and outs of using a tech.

But again, people come to forums to draw several suggestions to draw conclusions from and sometimes for some help when he/she is hurting from any issues we are not reading.

-Ray-
11-19-2011 01:07 AM
sleepyboy Put stock Motorcrafts back in your car. Our cars seem to like them much better. I heard of SVT's having problems with other plugs.
11-18-2011 11:04 PM
jaykirs Like a dumb ass, I just attributied it to the plug because of all the late reviews on the E3 plug causing problems in vehicles, including mis-fires ... a search in which I conducted AFTER my discovery of my melted plug .. yes, melted, never seen anything like it. It was gutted.

So, now I leaning maybe toward the coil or wire as mentioned before.

I will give you a call Matt, and thank you for your input, I MUCH appreciate it!!
11-18-2011 10:49 PM
jaykirs OK, about the mis-fire thing ... I forgot to mention I had a mis-fire code on #3 cylinder. I was using E3 plugs and the one in #3 looked like it had went into meltdown. DAMN, why didn't I mention that before? I have recently went with NGK Iridium's. Number 3 plug was gutted but the engine seemed to run fine and without a dead miss. I checked the plugs because of the mis-fire code. The engine seems to be running fine on the NGK's, except for the afformentioned issues.
11-18-2011 10:40 PM
jaykirs
Quote:
Originally Posted by SPRAYPAINT View Post
Why is it that EVERYONE is first to say "check the oxygen sensor". Not just on forums but at my shop. Miss fires are not caused by these, lean conditions are not ALWAYS caused by this, rich conditions are NOT always caused by this...... you get my point.

GET IT CHECKED OUT BEFORE YOU SPEND ANYMORE MONEY!!!
Just to let you know, I did get CEL's a little while back and both had to do with both O2 sensors. I figured that was the problem and replaced them. My car ran smooth as glass after that, but soon fell right back into the surging crap. I have no CEL's at this time. I miss my custon tune, it runs SOOO much better with it! It will start out great with the custom tune re-installed, run like a charm, perfect, then soon start that surging crap. But even worse than with the crappy stock tune. .....
11-18-2011 07:59 PM
sleepyboy I get where your coming from Spraypaint and I understand. Yes you can do a lot with the Xcal and you can look at even more sensors using a big expensive scan tool. My friend has a snap-on one I've used to diagnose fuel issues before. Very handy tool I must say but I can do almost everything with my Xcal that I can with that tool. Also SVT's don't have EGR valves, that's what the VCT is used for. I also agree about the O2 sensor thing. It's ussally the last thing I look at for problems. Misfires are caused by other things like coils, wires, and such majority of the time.


Jaykirs check your coil pack connector, these have been known to have the wires pulled out.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:18 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Cadillac ATS-V, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.