Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > 2002 Zetec Engine Ticking/ Misfiring?

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Thread: 2002 Zetec Engine Ticking/ Misfiring? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-13-2013 06:53 AM
vermen1993
Quote:
Originally Posted by whynotthinkwhynot View Post
That would be plugs and plug wires. Don't forget to put anti-seize on the plugs, and I would not suggest Bosch plugs. Stick with Motorcraft, Autolite, or Champion.
Alright, I'm about to run out to advanced and grab new plugs, I'm not sure if they have wires or not but I have an msd coil pack and wires so I would need to swap it all out.

Sent from Stefan 's Phone
02-13-2013 05:21 AM
whynotthinkwhynot
Quote:
Originally Posted by vermen1993 View Post
I honestly don't know what could be causing it, so I'm gonna replace all the plugs anyways, they're oldish. And especially since it happened right after I got snow in there, everything points to that. It was really bad when it first happened, but now it's gotten better, but has stopped getting better and kind of plateau'd.
That would be plugs and plug wires. Don't forget to put anti-seize on the plugs, and I would not suggest Bosch plugs. Stick with Motorcraft, Autolite, or Champion.
02-12-2013 10:10 PM
vermen1993 I honestly don't know what could be causing it, so I'm gonna replace all the plugs anyways, they're oldish. And especially since it happened right after I got snow in there, everything points to that. It was really bad when it first happened, but now it's gotten better, but has stopped getting better and kind of plateau'd.
02-12-2013 10:04 PM
iminhell Similar threads would be something about 'washed engine and now won't run correct'.
Generally when the engine (DOHC) and water are involved, the problem will be water in the spark plug wells.
Pull the spark plug wires at the valve cover and check for water. If you find some, remove as much as you can. That should help some if not sure the problem altogether.

I've not heard of water getting into a good ignition coil/wire connection. If it has made it's way in there odds are the plug wires are bad or the coil is cracked. In both cases replace with Motorcraft parts (believe I seen we have a new Ford Parts sponsor, check their prices first).
02-12-2013 10:00 PM
jetrinka Is the CEL on? It kinda sounds like your on the right track in snow getting up there, getting ignition parts wet and causing the miss. If its outright missing, using insulated pliers or gloves, pull one spark plug wire at a time. If the engine runs worse, its not that cylinder causing the problem and plug it back in. If it doesn't change with a wire pulled, that cylinder is the one missing and further inspection of the plug and wire is called for.
02-12-2013 09:54 PM
vermen1993
2002 Zetec Engine Ticking/ Misfiring?

Hi everyone,
I searched the forums and couldn't find anything like this. A couple days ago we got hammered with snow (2' ish), and I had to move my car to a different parking spot on campus to avoid getting a ticket. In doing so, the snow managed to get into my engine bay, like way up onto the valve cover, spark plug wires, coil pack, you get the idea. Ever since then, it hasn't run right, it sounds like its misfiring and has a very mild tick at idle. I checked the oil, I have enough, so now my thinking is I got the coil pack wet, and it shorted a wire or something, so it's not sending spark? I really need to get this taken care of so any information or insight would be very appreciated.

Thanks,
Stefan

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:00 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1