Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Dials staying upright when engine turned off

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Dials staying upright when engine turned off Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-27-2012 11:04 PM
iminhell
Quote:
Originally Posted by Ford Foci View Post
I have previously had the power control module replaced (april this year) to correct an overheating problem.

This part worries me.
I don't see any reason that the ECU/PCM should be replaced to fix an overheating situation.
It is true that the ECU controls the cooling fans, but not directly. The ECU actually sends a signal to a relay based on engine temp received from a coolant temp sensor.
I have never heard of a ECU not sending or receiving signals from good sensors.
So it just sounds fishy to me. But I haven't seen every possible scenario.


But the troubling part is how the ECU also controls the gauge cluster.
Signals the cluster display are first sent to the ECU from corresponding sensors/senders (coolant temp, crank position, vehicle speed, fuel level). In our US cars all these are sent down the same wires, but for your EU Focus they are sent down separate wires.
So we know the signals are all separate. Odds are 2 signal wires aren't going to fail at the same time. That leaves grounds and the question of do any share a ground. The answer is Yes.

I'm going off a wire diagram for a Mercury Cougar, which has the same wiring to the gauge cluster as your car. According to it, the fuel gauge and coolant temp gauge share a ground. This isn't at the connector behind the gauge cluster though; and I can't nail down exactly where the connector is. All I can find is the number of wires in it and that it may be green, should be 14 wires (or spots for wires).

I'm thinking this will be under the steering column somewhere.
I know it's in the vehicle cabin and not under the hood.

Find that connector and check the pins. Odds are one will be loose or disconnected.
If all's well then you have to follow the wires further.
There are no other connectors, which is what the electrical connector is called. But there are splices, 1 before and 1 after the connector. A splice is a group of wires soldered together.
You'll have to trace for these by hand and look again for loose wires.

If that doesn't solve the problem, the last part is the ground (or earth I believe you call them) at the battery.
There should be no other portion of a ground that would cause issue.


One thing to note is that a false ground might be able to feed backwards up the wire and cause a false reading to the ECU. So it could be the ECU was wrongly replaced, or replaced before a full diagnosis was done.


Best of luck and if you need any more help don't hesitate to ask.
10-26-2012 02:38 PM
Ford Foci
Dials staying upright when engine turned off

Hello,

For the couple of weeks or so the petrol and engine temp dial have gone to the upright position when i have turned the engine off. When turning the engine off, the dials initially revert to the side but then after 1 or 2 seconds they revert to the upright position.

Initially i thought nothing of it, but having been away for the weekend i came back and tried start it (6 days after id previosuly started it) and the battery was dead.

My focus is a 1.6 zetec (uk version) 2002 and has done c.125,000. This is the first time i have had a problem with the battery having owned it for 2 years. I have previously had the power control module replaced (april this year) to correct an overheating problem.

Any ideas what this may be? Thanks in advance

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:24 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat