Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Inspection not passing cuz monitors not ready?

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Inspection not passing cuz monitors not ready? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-16-2012 03:15 PM
6SPD_soul I think whoever sold you the car (or some other previous owner) found a way to turn these monitors off to cover up problems with the car. Take it to a dealership and explaing what's going on, and I'd specifically ask them if the IDS (Fords proprietary diagnostic software) has the capability of turning monitors off. If those monitors were going to run it would have repeatedly happened already.
11-16-2012 01:56 PM
djrandolfs12 Hey guys, still having the same problem, Catalyst and Evap. wont F-ing ready up! i replaced the battery with a fresh one to make sure faulty short circuiting wasnt resetting it over and over again. I then drove about 360 miles AFTER the install. brought it back and its STILL not ready... i today drove through a whole drive cycle, but still wont be able to check again for a couple of days. If its still not ready after a second drive cycle i plan on doing tomorow, what could be the issue thats causing these 2 monitors not to ready up?

PLZ HELP ME! already got 2 inspection tickets
10-23-2012 02:17 PM
Magus2727 http://www.obdii.com/drivecycleford.html

and a more through version:

http://www.obd2.com/support/reprog/d..._procedure.pdf

This should get your systems up and ready as quick as possible.

Edit: their was also a problem I heard from the EPA here in Utah that said some early model focus had problems with the PCM resting it self even with a good battery. Not sure how true this actually is.
10-23-2012 10:53 AM
djrandolfs12 ok so i let it idle for 6+ minutes, and i drove it in cruise control on the parkway at 50mph for about 8 miles. hopefully that does it, im having him replace my tires next week so il have him try the scan again. if that doesnt work, putting my old CAI in and getting the inspection again, then il put the new one back in. if it doesnt work... youll see this post again

OH and the CEL isnt out i checked that too it works, but its not on.
10-23-2012 12:08 AM
amc49 CEL means 'check engine light'

PCM is the computer that controls motor.

Every time the battery is disconnected the PCM clears all monitors and you get to start all over. It's to stop people from clearing computer just before they inspect car, hoping they can pass just before a fault code is set again.

The EVAP monitor is by far the hardest one to set to pass, there is a rigid ritual to doing it, I've done that ritual on some cars and they still didn't clear. You have to drive at 40-50 mph and not ever touch gas pedal hardly at all for a certain period of time, just try that on the freeway with today's traffic. It usually takes 1-2 weeks to clear that one letting it happen on its' own.

The catalyst one should clear pretty easy if nothing wrong and you quit yanking battery power.

Does the check engine light WORK? If burned out of course you will get no light. It comes on for a second when you start car, if not you can't pass inspect anyway.
10-22-2012 10:28 PM
djrandolfs12 1. im not sure what u mean by PCM or CEL (im kinda a car noob but not totally)

2. i had the first mechanic inspect it about 4 weeks ago, told me to drive it, didnt go back to him, went to my friend 2 weeks later, he inspected it and again it failed, told me to drive it. went to him today and the monitors still arent ready.

3. i bought it from a dealership

4. i contacted my friend he said the evap and the catalyst arent ready

5. NO check engine light on since i bought the car, and still isnt.

6. Prior to the first mechanic ide have to say i put about 10k-15k miles on the from when it was purchased in august 2011. since the original mechanic reset the computer, maybe about 500. since my friend reset it, about 160.

7. would getting a custom tune possibly fix this issue?
10-22-2012 09:26 PM
Minchkin It simply sounds like the car is tuned. I would see about contacting the previous owner unless you bought the car off of a lot....
10-22-2012 09:24 PM
6SPD_soul As far as I remember they're all emissions related, if you have no driveability concerns then there is no indication that anything is actually malfunctioning, except for the fact that the PCM has for whatever reason decided not to (or been unable to) run these monitors for what sounds like a really long time. How long/how many miles had you been driving it prior to getting it tested at the first mechanic? Just to throw out a number, with 500 miles of regular driving they should definitely all run. And that's a high estimate, as I said there are manufacturer specific guidelines for getting a car to run all the monitors and it can be done in half an hour if you stick to the script and know how to drive the car to meet all the test criteria and get the PCM to run the monitors.

You haven't explicitly said this yet, but you don't and haven't had a check engine light on correct? And you said you've only had the car since last August, where'd it come from? It's conceivable that some previous owner was getting a CEL for something they didn't want to fix and just found a way to turn the monitor off so the CEL would go away and they could sell the car without having to explain the CEL.

One thing that didn't occur to me until I googled, parts of the PCM require power at all times to keep track of exactly this kind of information. If this "keep alive memory" is losing its power when the car is turned off, it would have the same effect as disconnecting the battery and all the monitors reset to not run/not ready status.

Here's a relatively informative page I just found about emissions monitoring stuff:http://www.aa1car.com/library/obd_monitor_not_ready.htm
10-22-2012 08:48 PM
djrandolfs12 il try and find out what monitors were out. but idk what exactly the first mechanic did, if he reset it or whatever, so idk how long these monitors have been unset. how many miles do u think is appropriate for monitors to reset themselves? what kind of an issue could it be if they dont ever reset?

also no aftermarket tune from when the car was purchased last august. im guessing they inspected it before they sold it to me?
10-22-2012 08:32 PM
6SPD_soul He's saying don't unplug the battery, you'll just start from scratch again. And it's not the CAIs fault, if it were making problems you could conceivably end up with a failed monitor (though I can't think of one affected by intake/MAF/intake air temp stuff), but it wouldn't by itself prevent the PCM/ECU from running the monitors when the test conditions are met. Do you know which ones aren't running/passing? Kind of an important bit of info there. I'm sure there is a Ford published guideline for getting a car to go through all the monitors but I haven't seen it. I think it's totally plausible you could drive 160 miles and not meet all the test conditions for all the monitors, for instance the weird one Whynot mentioned above.

That said, if before this you've been driving the car for months on end and ended up with some monitors not ready/not run, that's fishy. Some test conditions are a little out of the ordinary, but they should definitely all run over a period of time like that.

Is it possible your car has an aftermarket tune? Cause this could prevent some monitors from running, for instance the tune on my car does not make the PCM monitor o2 sensors and I've never had a CEL for that (even though the rear one is totally unplugged and obviously not doing anything) and for awhile I had a vacuum leak with an EVAP line going into the intake manifold and this also never triggered a CEL (the end result of any monitor repeatedly not passing).

Makes me wish I'd paid a little more attention in my class about emissions.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:37 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat