Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Central locking problems - Finally a solution!

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Thread: Central locking problems - Finally a solution! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-24-2015 10:22 PM
sailor Possible, though usually all don't fail at once.
04-24-2015 09:52 PM
bpscCheney Apologies, yes it's the MkI, I've tried replacing the fuse and unplugging the siemens box but to no avail.

I managed to use some electrical tape to isolate each wire and still no success so I would assume that it's a problem with the lock itself?
04-24-2015 09:37 PM
sailor You didn't supply the model year, so our answers are just guesses.

On the MkI I have, the driver's door harness will disconnect at the door frame (twist release plug connectors).

Wiring damage from flexing to the door harness can certainly be a cause for your problem.
04-24-2015 05:00 PM
bpscCheney Now my Focus will make a clicking sound from the central locking but the locks don't move at all. Any hints?

Also there are multiple split wires in the drivers side door (under the rubber wrapping between the door and the frame) could this be part of the problem?

And can I unplug the wires from the frame without damaging them?

(sorry for sounding like a noob, I just don't want to permanently screw up my doors ;) )
04-14-2015 08:55 PM
amc49 Can you read?

Or...............'hard to get lube fully inside them.'

Also, WD40 turns into like bubblegum when it dries out and sticks things up even worse when it does, they don't tell you that on the can of course..................the parts you spray with WD are not the errant ones that lie deeper inside, if you flood it you MIGHT get to them but you might not. And once you've put it in there, there is no getting it back out when it starts gumming the works up even worse.

The only sure cure is taking the latch completely apart and thoroughly greasing all the parts inside. To do that you will be bending tabs and drilling out rivets, BTDT.
04-13-2015 03:25 PM
Gers1989 Could I spray wd40 on it
04-13-2015 09:47 AM
amc49 Look at the latch that does not work when you do that, the one most likely causing all the trouble. Fix it and problem often fixed. New latch assembly unless you figure out how to lube it, the latches cannot be taken apart without drilling rivets out and hard to get lube fully inside them. There are like two compartments inside that are sealed off from the rest.
04-13-2015 06:57 AM
Gers1989 Hi I have a focus 2001 zetec my central locking is playing up it double locks and means it is unlocked unless I put key in door and sometimes when it does lock it only looks 3 doors instead of all of them has any one had this or know if it is.a easy fix
06-23-2014 04:21 PM
mistrymangal
Quote:
Originally Posted by exsodius View Post
Problem solved!

My central lock has worked fine for a month now. Even when its raining or are cold.

What i found after cleaning the lock mechanism was that it has a microswitch like in your PC mouse buttoms. In picture you see the black switch with the red dot on it. This red dot is a water proof rubber seal for the switch pin. This red seal made the switch pin hang when it was cold. In my case it was full of grease. I measured the switch with a multimeter. When pin is pushed inside the doors are locked, when the pin is out the doors are open. So what happend was that when unlocking the car the switch stayed closed. And the other doors sent a negative signal that was telling the driverdoor that they were unlocked. Then you had two negative signals making a short circuit. And then all doors stopped working. So i believe many focuses have this problem. And have probaly changed the whole unit with a new one. But that is expensive.....

Tip: Clean and spray microswitch with WD-40 if you have this problem.
Is this photo taken after removing the inside panel? I still trying to figure out where this is. I too have exactly the same problem on my Ford Focus.
06-16-2014 05:51 PM
amc49 I almost wrecked a $600 set of connecting rods once by spraying them liberally, the stuff reduced down to a dried bubblegum type goo that no solvent on earth would touch. Finally had to laboriously hand rub it off, it took forever.

Pop as well got the bright idea on one of the nine second drag cars to spray a small shot of WD in plug holes every time plugs were pulled. That engine reduced the stuff down to scar up the cylinder walls weirdly, we stopped doing it and never again had the issue with same type and part engine builds. I like using it for certain things but nothing for long periods of time. I've had it stick up lock tumblers before too but reshooting more in seems to re-break it back down to go back to working again.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:41 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1