Temp gauge and Neutral RPM problem - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-06-2005, 12:49 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13279
Location: Canada
Posts: 15
FF Reputation: 1 BerinG Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Temp gauge and Neutral RPM problem

My car has been acting weird in teh last week. Sometimes everything would be fine, and all of a sudden my temp gauge would go down to slowly from middle (normal) to low low.. when i did that, the rpms would go up to like 2000rpm and stay there.. so i'd be at like 2000rpm at a stop light, and then all of a sudden the temp gauge goes back up to middle as it should be, rpm goes down, and high speed fan turns on.. I really have no idea what it could be.When the rpms to go down, it doesn't stall or come close either so im thinking its not overheating even though the fan turns on and the temp gauge doesn't work properly. Then, another day passes and everything is fine, car runs perfect.

This morning coming to work, same deal, everything is normal, all of a sudden temp gauge goes down to almost zero and the rpms go up to like 3000rpms.. at this point i turned the car off.. and started it up again, and the rpms jump right back to 3000rpm and gauge is still not showing normal temp. Then the rpms start to drop slowly and then completely down to 800 and now the temp gauge is back in the middle where it should

At first i thought it might just be a coincidence that the 2 happened but now im sure they are related caus theres never one problem without the other.

It never goes OVER the middle.. so i don't know.. maybe the temperature sensor is gone and the ecu thinks its -100 degrees and gives the car a 5:1 a/f ratio ...

I could understand if the idle went up a bit if the car thought it was cold but 3000rpms seems a bit high in any conditions..

thank you


BerinG is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-06-2005, 02:14 PM   #2
Focus Addict
 
Join Date: Mar 2005
Fan#: 20699
Location: Boston, MA
What I Drive: 2013 Oxford White Focus ST

Posts: 1,378
Points 3,097, Level 34
Points: 3,097, Level: 34 Points: 3,097, Level: 34 Points: 3,097, Level: 34
Level Up 32% Completed
Level up: 32% Level up: 32% Level up: 32%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 11 hEaT Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Sounds like the thermostat. I've started my car up on some mornings recently where it was about 40 and the car started at 2k and dropped down. I don't think I've ever hit 3k on a cold start though and that's with mornings below 0. Something definitley isn't right.
__________________
ZETEC Crew #49

Quote:
Originally posted by DrkKnight614
......hmm if that works then if i put a spinner on my butt hole and rip one will i be able to run faster. ...idiots
hEaT is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-06-2005, 02:24 PM   #3
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13279
Location: Canada
Posts: 15
FF Reputation: 1 BerinG Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i finally got a code.. p1289..Cylinder Head Temp Sensor High Input

so i looked in my shop manual for where it was.. look at the harness and it was plugged and still holding but it wasn't "clicked in" .. ive changed my intake manifold a few weeks back and had to unplug about 10 sensors so thats probably when it happened.. but it had been working fine for the last month or so..

anyway went for a drive and it hasn't done it since so i assume that was it..

im so happy.. i just bought a house and im signing next week.. i can't throw money at the car to fix stuff like that anymore..
BerinG is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-06-2005, 02:49 PM   #4
Focus Fanatic
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21700
Location: Iowa
What I Drive: 2005 Infrared ZXW

Posts: 3,737
FF Reputation: 109 penguin Excellent Standing Member penguin Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
"i finally got a code.. p1289.."

Sorta nice to have OBD-II nowadays. It isn't always right, but often it points you right to the problem. Without OBD codes, it might have taken quite a while to fgure that one out.
penguin is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-06-2008, 12:11 PM   #5
Focus Enthusiast
 
Spork Sports's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Fan#: 10782
Location: Metro Detroit, MI
What I Drive: Zed X3

Posts: 218
FF Reputation: 2 Spork Sports Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
My car just threw a P1289 code, and is doing exactly as described in the first post.

In the Chiltons manual it says to remove the alternator. Is there any way around this? Anybody have any experience with this?
Spork Sports is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 01:38 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1