Gremlins - Hesitation 03 zetec - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-10-2015, 08:19 PM   #1
Focus Enthusiast
 
suby6's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Fan#: 57613
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2003 ZX5

Posts: 331
Points 2,185, Level 28
Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28
Level Up 24% Completed
Level up: 24% Level up: 24% Level up: 24%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 suby6 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Gremlins - Hesitation 03 zetec

Have an 03 Zetec manual trans
Last summer it started having intermittent hesitation problems.Generally happens in any gear with light throttle mostly around 2000 - 2200 Rpm. Can sort of hear the engine missing or something when it happens. Seems to mostly do it when you take your foot off the gas and then reapply it lightly. Sometimes will do it a lot sometimes not at all for a couple days. Can also get it to do it at a stop in neutral with light throttle and that rpm range.

Here is what Ive done trying to fix it:
* Tried a different coil pack. Didn't fix so put the stock one back in
* New copper plugs gapped to .050
* Replaced ignition wires as one of my massive speed wires broke with all the messing around. Now cheap 8mm champion wires
* Replaced valve cover gasket. Though was really just leaking on the outside of the engine not in the plug wells.
*Tried some data logging but don't know what Im doing. Chose any sensors related to spark, fuel, or ignition. No problems found that way and ecu no codes.
*Replaced fuel filter and PCV valve
*New O2 sensor. (Upper. Lower is disabled.
*EGR disabled through tune.
*Reverted tune to stock. Still hesitates
*Replaced coil pack harness the year before.
*Replaced alternator and battery the year before. Electrical seems fine.
* Vacuum hoses and PVC hoses seem fine. No leaks found with carb cleaner test.


Whats next? Any suggestions on things to check? Driving me crazy..
Thanks for any insights.

Dion


__________________
Wish it is as fast as it sounds...
suby6 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-10-2015, 10:56 PM   #2
Vince your Moderator
 
freemind's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67513
Location: Seattle, WA
What I Drive: 2002 ZX3 and a 2010 Focus SE (Work)

Posts: 5,042
Points 7,246, Level 56
Points: 7,246, Level: 56 Points: 7,246, Level: 56 Points: 7,246, Level: 56
Level Up 48% Completed
Level up: 48% Level up: 48% Level up: 48%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 24 freemind Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (23)
Check the coil for any large or small cracks.You have to remove it to inspect correctly.
Did you replace the coil pigtail with a new or used one?

Zetecs really like a gap of .055
__________________
133whp-126ftlbsTQ Eclipse CD8443,Eclipse PA5422, JBL GTO751EZ, PPI 356cs(Rebranded A/D/S 346cs), JBL p1024, SubThump enclosure, RAAmat BXT, Damplifier Pro

Hatch Nation #140
Caeci caecos ducentes
freemind is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2015, 04:45 AM   #3
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 7,156
Points 4,146, Level 40
Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 34 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
A measly .005" difference in gap will go right past the motor; it will not notice it. I set mine intentionally too close to let the wear sweep past optimum last longer. Works fine and forever.

Could possibly be a wear issue with the TPS switch.
__________________
Originally Posted by amc49
I wouldn't hesitate to tear down the absolute latest in automotive technology to immediately understand half of it instantly and the other half in less than a half hour. ..LOL, that's me all right!
amc49 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2015, 06:11 PM   #4
Focus Enthusiast
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21406
Location: Here, NH
What I Drive: kah

Posts: 497
Points 1,558, Level 22
Points: 1,558, Level: 22 Points: 1,558, Level: 22 Points: 1,558, Level: 22
Level Up 58% Completed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 3 DognamedMack Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
DPFE?
Dirty Throttle body?
Buddy once had an ear brake off a newish spark plug while it was in the motor.
__________________
15 ST2 (Bought 5/15)
07 Ranger FX4 - 01 ZX3 (Bought 1/01 sold 4/14 )
DognamedMack is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2015, 10:42 PM   #5
Focus Enthusiast
 
suby6's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Fan#: 57613
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2003 ZX5

Posts: 331
Points 2,185, Level 28
Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28
Level Up 24% Completed
Level up: 24% Level up: 24% Level up: 24%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 suby6 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Thanks guys. Already tried swapping the coil for a day with a new after market. Still hesitated so put the stock back on. Replaced its harness with new.

Tried cleaning throttle body but not IAC. Could IAC cause issues besides idle? Generally it idles well.

EGR disabled through tune so that rules out DPFE right?

Was wondering about TPS. Will pull one at a wrecker when I have some time. MAy also take it to a shop and have them scope it or something.
suby6 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2015, 01:19 AM   #6
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 7,156
Points 4,146, Level 40
Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 34 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
EGR disabled says nothing to the valve possibly leaking slightly anyway.
__________________
Originally Posted by amc49
I wouldn't hesitate to tear down the absolute latest in automotive technology to immediately understand half of it instantly and the other half in less than a half hour. ..LOL, that's me all right!
amc49 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2015, 03:27 PM   #7
Focus Addict
 
Join Date: Sep 2009
Fan#: 69136
Location: Ottawa, Canada
What I Drive: 2003 ZX5 chrome yellow

Posts: 892
Points 691, Level 13
Points: 691, Level: 13 Points: 691, Level: 13 Points: 691, Level: 13
Level Up 82% Completed
Level up: 82% Level up: 82% Level up: 82%
Forum Activity 6%
Activity: 6% Activity: 6% Activity: 6%
FF Reputation: 6 Leora83 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
How good a job did you do splicing in the new coil harness?
I tried to do a quick-and-dirty job on mine because of the unreal cold, and within six months I was having the same issue. Took it apart, soldered properly like I should have the first time, heat-shrunk it back up, and it's been fine ever since.
Leora83 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2015, 03:34 PM   #8
Focus Addict
 
Mandroid's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Fan#: 150610
Location: enfield, CT
What I Drive: 2003 light tundra metalic SE 5spd

Posts: 614
Points 1,498, Level 21
Points: 1,498, Level: 21 Points: 1,498, Level: 21 Points: 1,498, Level: 21
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 13%
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
FF Reputation: 1 Mandroid Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
You checked for codes right? I'm sure you would have noticed if you were into tuning. As other have mentioned, the TPS could have a dead spot but that would usually present itself much more obviously. As AMC said, the egr valve could be leaking. How many miles? When was the timing belt replaced?
Mandroid is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2015, 03:35 PM   #9
Focus Addict
 
Mandroid's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Fan#: 150610
Location: enfield, CT
What I Drive: 2003 light tundra metalic SE 5spd

Posts: 614
Points 1,498, Level 21
Points: 1,498, Level: 21 Points: 1,498, Level: 21 Points: 1,498, Level: 21
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 13%
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
FF Reputation: 1 Mandroid Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
You can also do an air pressure test to see if the cat is bad
Mandroid is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2015, 09:08 PM   #10
Focus Enthusiast
 
suby6's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Fan#: 57613
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2003 ZX5

Posts: 331
Points 2,185, Level 28
Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28 Points: 2,185, Level: 28
Level Up 24% Completed
Level up: 24% Level up: 24% Level up: 24%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 suby6 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
150,000km / 93,000 miles

Coil pack harness was connected with crimp connectors and shrink tubing that came with the harness from the dealer. Guess I can redo with solder instead.

Timing belt hasn't been done. Could that cause intermittent issues? I would think timing would be more consistent.

Cat is compact style magnaflow metal core welded in after the flex pipe. Approx 50,000 km on it. (Long tube header)

Can I rule out the EGR valve easily somehow?
suby6 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:18 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1