2005 zx3 2.0 Duratec stutter/shudder - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2013, 03:55 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2005 zx3 2.0 Duratec stutter/shudder

I have a 2005 zx3 2.0 duratec with 5sp. Car is stock with stealth CAI just modded to see if would help my issue. Car has 113000 miles and im the only owner. Lately the car has a very loud engine noise under load and acceleration. With that there is a stutter/flutter to the engine under load, at any speed. Mostly noticeable at highway speed with any throttle. noise and shudder subsides as soon as throttle is released. Have replaced the fuel filter and new autolite plugs gapped to .55. Coils all have 4 ohms resistance. Going to clean MAF tonight to see if it helps. I am stumped. Also...ECU was reset after new air filter and plugs installed and went for 120 mile highway drive to let the ECU relearn.


moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-16-2013, 05:06 PM   #2
Focus Fanatic
 
elsolo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96835
Location: Long Beach, CA
What I Drive: 2003 dark shadow grey metallic ZX3

Posts: 2,361
Points 2,681, Level 31
Points: 2,681, Level: 31 Points: 2,681, Level: 31 Points: 2,681, Level: 31
Level Up 54% Completed
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Forum Activity 3%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
FF Reputation: 17 elsolo Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Without more information, all we can do is take a guess at what could cause it.

TPS sensor could cause what you are describing. You can back probe your's to check the voltage, or try a different one.
elsolo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 06:47 PM   #3
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I will try and test voltage later tonight are there static values for zero and WOT? Was told by a friend voltage should increase steadily throughout the range of the throttle plate. Is this correct? The car runs like this no matter what octane fuel (have 93 in tank now, tried 87 and 91 with same results) also have put injector cleaner in every few tanks since owning. Fuel rail pressure sensor does not smell like gas and voltage does fluctuate with vacuum change(cant find what the values should be reading though. Engine has some valve noise but not bad (sounds norm). Car has original fuel pump. I do think the passenger engine mount needs to be replaced (has some vibration).What other information would help?
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 09:00 PM   #4
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
TPS read .79 at closed position and 4.6 at WOT. Voltage increase seems fairly smooth from idle to WOT positions. MAF cleaned and replaced...no real change with the flutter under load. Seems to be moat noticeable above 2500rpm. Still no CEL.
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 09:33 PM   #5
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,358
Points 28,551, Level 99
Points: 28,551, Level: 99 Points: 28,551, Level: 99 Points: 28,551, Level: 99
Level Up 13% Completed
Level up: 13% Level up: 13% Level up: 13%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 271 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Change your coil boots. Those aren't designed to last more than 100k miles. I replaced mine at 80k. It had a "stutter".
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 10:58 PM   #6
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The boots seem fine. No cracks or anything. But I'll look into that on payday.
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 05:45 PM   #7
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Don't know it makes a difference but took back road to work today...bumps in the road seem to increase the problem. Could this be related to a cv or drive shaft issue...or even a rod bearing?
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-18-2013, 05:11 PM   #8
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,358
Points 28,551, Level 99
Points: 28,551, Level: 99 Points: 28,551, Level: 99 Points: 28,551, Level: 99
Level Up 13% Completed
Level up: 13% Level up: 13% Level up: 13%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 271 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Rod bearings aren't affected by bumps in the road.

The valve noise you are hearing is most likely not valve noise. Use a mechanic's stethoscope to listen to the valve cover, and it will most likely be quiet. Listen to the intake manifold, and you'll hear the noise. That's the tumble flaps. If you do this diagnostic, and find what I wrote, then start a thread asking about tumble flaps.

CV axles don't typically cause stuttering or stumbling like you referred to. Vibrations can be caused, but it's doubtful that those would be severe enough to seem like the engine is being affected.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-21-2013, 08:40 PM   #9
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I did look into tumble flaps. Mine have some noise, but still unsure its the real cause of my problem. The car continues to run like total s*&! I did notice one of the plug boots was a little melted where it meets the coil. New boots on the way. also...here is a link to the odd noise under load. I still think it could be a bearing.
https://www.youtube.com/watch?v=wzSn...e_gdata_player
Any other suggestions?
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-21-2013, 08:53 PM   #10
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108573
Location: Magalia, CA
What I Drive: 2005 sonic blue zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 moonlitdriver Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Also the noise comes from passenger side of the engine. Could the timing chain or tensioner be so worn/slack that its hitting something? (Had an old toyota that had that happen, but it had 295k miles on it!)
Hopefully picking up a truck soon to use as winter vehicle and daily driver to be able to work on possibly dropping the pan and having a look in there too.
moonlitdriver is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:06 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1