Installed new Oil Pressure Switch (2000 ZX3) still leaking oil ... - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2013, 08:53 AM   #1
Focus Enthusiast
 
gello88's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102250
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2000 Black ZX3

Posts: 68
FF Reputation: 1 gello88 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Installed new Oil Pressure Switch (2000 ZX3) still leaking oil ...

I just bought a new oil pressure switch for my ZX3's Zetec engine because the old one was leaking oil. Brother installed it and he said that it's still leaking a little bit. Why would the new one leak oil still? He didn't put anything on the thread of the oil pressure switch, he just installed it as is. Is there some kind of sealant that should be put there to prevent the oil from oozing out. Seems like no matter how tight the oil pressure switch is screwed on, the oil still manages to leak out. Any suggestion would help.

We are sure that this is the source of the leak because we saw the oil come out of this part, so it's just a matter of how to seal that screw properly. Thanks!


gello88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-16-2013, 01:09 PM   #2
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 97910
Location: Walnut, MS
What I Drive: 2002 Green ZX3

Posts: 12
FF Reputation: 1 zTimbo Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Replaced mine about 2 months ago. I used Teflon tape on my threads and do not have any leaks.
zTimbo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 04:36 PM   #3
Where am I?
 
zetecDon's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62506
Location: east of Cincinnati, OH
What I Drive: 02 ZX3, 02 MX-5

Posts: 8,382
Points 13,292, Level 75
Points: 13,292, Level: 75 Points: 13,292, Level: 75 Points: 13,292, Level: 75
Level Up 11% Completed
Level up: 11% Level up: 11% Level up: 11%
Forum Activity 30%
Activity: 30% Activity: 30% Activity: 30%
FF Reputation: 29 zetecDon Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (46)
Moved to "General Technical Chat".
zetecDon is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 04:57 PM   #4
Focus Fanatic
 
elsolo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96835
Location: Long Beach, CA
What I Drive: 2003 dark shadow grey metallic ZX3

Posts: 2,355
Points 2,657, Level 31
Points: 2,657, Level: 31 Points: 2,657, Level: 31 Points: 2,657, Level: 31
Level Up 38% Completed
Level up: 38% Level up: 38% Level up: 38%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 elsolo Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Yes, you should have put some thread sealant on the threads if the sensor did not come with it pre-applied. Leave the first two (starting) threads clean of sealant.

I like permatex #2 non-hardening for oiling system pipe threads
Most folks use Teflon/PTFE paste

One needs to be careful if using Teflon tape, little bits of teflon tape are really good at clogging the tiny orifices inside an engine's oiling system.
elsolo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 12:01 PM   #5
Focus Fanatic
 
Magus2727's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62897
Location: Salt Lake City, UT
What I Drive: 2001 Malibu Blue ZX3

Posts: 4,934
Points 8,950, Level 63
Points: 8,950, Level: 63 Points: 8,950, Level: 63 Points: 8,950, Level: 63
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 18%
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
FF Reputation: 9 Magus2727 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
You have some good oil pressure! :-) Try the tape, make sure its only on the threads and only slightly over 1 wrap you dont want to much since I believe it is a tapered fitting. I used PTFE paste (but my motor has no oil in it), but you need to make sure its able to cure. some of that stuff requires air to cure, and if you only put it on the front few threads it may never cure. they do make special stuff that will cure when only in the presence or oil.
__________________
2001 ZX3 2.0L Zetec-
Hatch Nation #42

Going through Rebuild See "The TICK Build Thread" for details (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=289168&referrerid=62897)
Magus2727 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 12:10 PM   #6
Focus Enthusiast
 
gello88's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102250
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2000 Black ZX3

Posts: 68
FF Reputation: 1 gello88 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The job will be redone this weekend, brother said he'll put sealant on it so hopefully that works. I haven't seen the part personally so I'm not sure the oem part came with the sealant on the thread. At any rate, hopefully, the leak will seize once the threads have been sealed
gello88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 12:29 PM   #7
Focus Fanatic
 
Magus2727's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62897
Location: Salt Lake City, UT
What I Drive: 2001 Malibu Blue ZX3

Posts: 4,934
Points 8,950, Level 63
Points: 8,950, Level: 63 Points: 8,950, Level: 63 Points: 8,950, Level: 63
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 18%
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
FF Reputation: 9 Magus2727 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Also, you will get grime build up also eventually around it and it can seal it self after a few thousand miles... not the ideal way. I have a Jeep, it was covered in grime. did a good detailed engine clean... now I have oil leaks where before their were none. a dirty engine is not always a bad thing. :-)
__________________
2001 ZX3 2.0L Zetec-
Hatch Nation #42

Going through Rebuild See "The TICK Build Thread" for details (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=289168&referrerid=62897)
Magus2727 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 01:00 PM   #8
Hammer Down
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 20,361
Points 14,453, Level 78
Points: 14,453, Level: 78 Points: 14,453, Level: 78 Points: 14,453, Level: 78
Level Up 1% Completed
Level up: 1% Level up: 1% Level up: 1%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 82 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Hah! If you can't see where it's coming from, the leak is too small to matter syndrome....

(grin)

gello88 - MUCH better to remove & seal than to over tighten trying to stop the leak!

Luck!

(and I'm sure the leak's location has changed, having a leak right THROUGH an oil pressure sensor isn't uncommon as things get older... Now you just have seepage at the threads.)
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-10-2013, 10:58 AM   #9
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Mar 2013
Fan#: 112259
Location: Hickory, NC
What I Drive: 2006 light tundra

Posts: 37
Points 99, Level 1
Points: 99, Level: 1 Points: 99, Level: 1 Points: 99, Level: 1
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 1 AllenR Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I've got the same problem. The sensor already had thread tape on it, so I didn't add any. I torqued it to the correct specs of 11 lb/ft. and it still leaks.
AllenR is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-10-2013, 11:48 AM   #10
Hammer Down
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 20,361
Points 14,453, Level 78
Points: 14,453, Level: 78 Points: 14,453, Level: 78 Points: 14,453, Level: 78
Level Up 1% Completed
Level up: 1% Level up: 1% Level up: 1%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 82 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Welcome to FF!

11 ft/lb is a very low torque spec., you'd likely need an in/lb wrench to get it right & even then it might not be "perfect" since you're torquing a lubed pipe thread fitting...

Turning it in by hand, and feeling when it tightens up works better for this. You just want to avoid cranking it in until it breaks! Once it tightens up & doesn't want to turn easy, it's good.

Problem with all of this is that you're unlikely to have clean threads there, so you're trying to seal to oiled ones. Some "seepage" is acceptable, you're just trying to avoid a drip!

If it's dripping, I'd advise pulling it & trying again with fresh tape. that should seal it well enough to prevent drips.

Luck!
__________________
"Rubber Side Down"

S.R. #275
Focus Takeover #003 / Tarbo Fan #003
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:10 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1