SVT with sudden rough idle, power loss - Page 3 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2013, 05:29 PM   #21
Focus Fanatic
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2006 Mazda3 GT Hatch

Posts: 1,546
Points 2,401, Level 29
Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
Quote:
Originally Posted by rycodge View Post
It sounds like you're getting fuel. Did they check for spark?

I recently bought a focus with a malfunctioning crank sensor and a dead O2 sensor. Drove like crap!

Maybe your crank sensor has died? Maybe a bunch of bits of nasty that wrecked your fuel pump is now in the injectors?
Should be getting spark, my guess is fuel isn't getting into cylinders. Fuel pressure is good at the rail, but is it possible the computer isn't telling the injectors to fire properly?

I'll add crank sensor to the To-Check list.

Other things (I'm adding things as they come to my mind, otherwise I'll forget them!)
  • Check crank sensor and wiring. On trans bell housing, near exhaust header? "The crankshaft position sensor connector melted."
  • Coil wiring and stuff. Links here and here
  • Reset ECU by disconnecting negative battery cable. Apparently shop forgot to do this.
  • Check if fuel cut-off switch was set or is malfunctioning. The one in the passenger footwell. "You can bypass the inertia switch if you think it might be the problem. All you have to do is bridge across the connector with a piece of solid insulated wire, or a paperclip as long as you make sure there's nothing it can short on. I would not make this permanent, but it can serve the purpose of identifying if that is the problem. "
  • Fuel pump relay - R7. Fuel pump fuse - 12.
  • Fuel pump driver module. "passenger side, flip the back seat forward and pull the carpet up and you'll see the fuel pump driver module"
    __________________
__________________
Mine: 2006 Mazda3 s GT Hatch: 115k, Gray, Manual
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2012 Focus Ti Sedan: 55k, SGM, Manual

Last edited by swansong; 01-16-2013 at 07:01 PM.
swansong is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-16-2013, 05:30 PM   #22
Focus Fanatic
 
svtguy88's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13476
Location: Menomonee Falls, WI
What I Drive: 2003 Infra Red SVT

Posts: 2,989
Points 8,939, Level 63
Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63
Level Up 63% Completed
Level up: 63% Level up: 63% Level up: 63%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 svtguy88 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Crank it and pull the plugs. Are they wet/smell like fuel? I don't think you have a fuel problem. I'm still thinking it's electrical -- especially if the shop had it running at one point.

Check for reliable spark at the plugs...maybe a bad coil.

IIRC, the coil on our cars is sort of split into two (one part, but I think it's divided internally). I remember getting strong spark on two cylinders, and basically nothing on the other two at one point.
svtguy88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 05:56 PM   #23
Focus Fanatic
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2006 Mazda3 GT Hatch

Posts: 1,546
Points 2,401, Level 29
Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
Quote:
Originally Posted by svtguy88 View Post
Crank it and pull the plugs. Are they wet/smell like fuel? I don't think you have a fuel problem. I'm still thinking it's electrical -- especially if the shop had it running at one point.

Check for reliable spark at the plugs...maybe a bad coil.

IIRC, the coil on our cars is sort of split into two (one part, but I think it's divided internally). I remember getting strong spark on two cylinders, and basically nothing on the other two at one point.
I'll get the car back in the morning. Gonna take a half day of work, maybe whole day, to try to figure this out. I'm thinking it might be the crankshaft position sensor, or its connector/wiring. Or coil pack and its connector/wiring.

How exactly do I check for good spark at the plugs (the safe way)? I believe they are getting spark, since the shop did have it running, but not sure if the spark is reliable, like you said.
__________________
Mine: 2006 Mazda3 s GT Hatch: 115k, Gray, Manual
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2012 Focus Ti Sedan: 55k, SGM, Manual
swansong is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 06:39 PM   #24
It was all a DREAM!
 
LouBomb's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Fan#: 32545
Location: Chicago, IL
What I Drive: A magical pony by the name of Sally

Posts: 8,252
Points 11,609, Level 70
Points: 11,609, Level: 70 Points: 11,609, Level: 70 Points: 11,609, Level: 70
Level Up 90% Completed
Level up: 90% Level up: 90% Level up: 90%
Forum Activity 9%
Activity: 9% Activity: 9% Activity: 9%
FF Reputation: 10 LouBomb Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
I had a similar issue, and it turned out to be a bad ground, and bad fuel module... The bad ground i noticed because everytime i hit a bump the car would shut off... tightned it and then the car started to run like crap.. replaced the fuel module and that fixed my issues.. it also solve a sputtering issue i had over 5k rpm.. im having a slight sputtering issue again but i think its the plugs.. i will be changing those soon.
__________________
Come join us at FocusFest 2015 in Memphis, TN!
Purchase your goodie bag and t-shirt at FocusFest.Com
Follow us for the latest info at facebook.com/focusfest

You don't want to miss out this year!
LouBomb is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 10:56 PM   #25
Focus Fanatic
 
svtguy88's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13476
Location: Menomonee Falls, WI
What I Drive: 2003 Infra Red SVT

Posts: 2,989
Points 8,939, Level 63
Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63
Level Up 63% Completed
Level up: 63% Level up: 63% Level up: 63%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 svtguy88 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by swansong View Post
How exactly do I check for good spark at the plugs (the safe way)?
The safe way, you ask? Sorry...can't help you there....lol
svtguy88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 11:26 AM   #26
Focus Fanatic
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2006 Mazda3 GT Hatch

Posts: 1,546
Points 2,401, Level 29
Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
Saga continues. Car is home in garage now, still won't start. Cranks fine, and occasionally sounds like it's getting both spark and fuel, but won't run. All wiring looks ok, but that can be deceiving. Still no CEL. I have tried resetting ECU, pushing the inertia fuel cutoff switch button, and repluging various sensors. Got a catalog as well, and from what i can tell, fuel pressure, MAF counts, and throttle position look good. I sent it off to Tom for confirmation.

But alas, all of this is the least of my worries now. I tried to load the stock tune back on, but the SCT tuner fails the download and car is dead. I've had lots of problems with my tuner before, but thought I had it cleared up.

If I can't get the stock tune back on, and if SCT cannot help, I may have to replace the ECU...
__________________
Mine: 2006 Mazda3 s GT Hatch: 115k, Gray, Manual
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2012 Focus Ti Sedan: 55k, SGM, Manual
swansong is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 11:38 AM   #27
Focus Fanatic
 
svtguy88's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13476
Location: Menomonee Falls, WI
What I Drive: 2003 Infra Red SVT

Posts: 2,989
Points 8,939, Level 63
Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63
Level Up 63% Completed
Level up: 63% Level up: 63% Level up: 63%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 svtguy88 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Ugh. I borked my SCT once. Something went awry during a firmware update. I think I just paid to have them fix it, if I remember right.

What does your tuner do now? Anything at all??
svtguy88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 12:37 PM   #28
Focus Fanatic
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2006 Mazda3 GT Hatch

Posts: 1,546
Points 2,401, Level 29
Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
Quote:
Originally Posted by svtguy88 View Post
Ugh. I borked my SCT once. Something went awry during a firmware update. I think I just paid to have them fix it, if I remember right.

What does your tuner do now? Anything at all??
Car is tuned right now. I cannot load custom tunes to it because the tuner complains about "..custom tune failed, return to stock, yadayada." When trying to install stock tune, it gets to around 11%-17% complete, then beeps and says tune failed to load. Error 1016 I believe.

I have fuses 46 and 61 pulled. Gonna buy a battery charger after work to make sure battery didn't just get stressed out from all the failed starts. I've heard the SCT tuners are picky about battery voltage.
__________________
Mine: 2006 Mazda3 s GT Hatch: 115k, Gray, Manual
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2012 Focus Ti Sedan: 55k, SGM, Manual
swansong is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 01:09 PM   #29
Focus Fanatic
 
svtguy88's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13476
Location: Menomonee Falls, WI
What I Drive: 2003 Infra Red SVT

Posts: 2,989
Points 8,939, Level 63
Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63 Points: 8,939, Level: 63
Level Up 63% Completed
Level up: 63% Level up: 63% Level up: 63%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 svtguy88 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Well, at least it still tries to load the stock tune -- that's a good sign, as long as the stock tune is still intact on the tuner.

The battery idea makes sense, especially if it's been cranking the engine in the cold for a few days now...

Might be time to give SCT a call otherwise.
svtguy88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 10:26 PM   #30
Focus Fanatic
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2006 Mazda3 GT Hatch

Posts: 1,546
Points 2,401, Level 29
Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29 Points: 2,401, Level: 29
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
Car is back to stock tune. Yay. What worked was pulling fuses 20, 46, and 61, turning the key to RUN as soon as it prompts it, and lots of swearing and threatening language towards the tuner lol. It's not a tune problem anyway, so returning it to stock just made me give myself more of a headache than I needed lol.

Tom (1turbofocus) suggested doing a compression test before moving further. I think I'll so that. I won't be able to work on the car until Sunday though, which sucks. If the compression is low, I'll be one sad dude...
__________________
Mine: 2006 Mazda3 s GT Hatch: 115k, Gray, Manual
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2012 Focus Ti Sedan: 55k, SGM, Manual
swansong is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:22 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1