coil bad? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-27-2012, 12:43 PM   #1
Focus Enthusiast
 
cyfocus01's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 95790
Location: ankeny, IA
What I Drive: 01 silver zts sedan

Posts: 311
Points 437, Level 8
Points: 437, Level: 8 Points: 437, Level: 8 Points: 437, Level: 8
Level Up 74% Completed
Level up: 74% Level up: 74% Level up: 74%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 cyfocus01 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
coil bad?

Ok, I've messed around with my missfire. It appears I've lost the number 2 spot on my coil. Tried different plugs, wires, even ran with plug pulled on wire with no spark. Pulled #2 wire from coil while running and no effect while running. So is it really possible to just lose one output on coil like that? Anyone else experienced or heard of this? Thanks all


cyfocus01 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-27-2012, 06:38 PM   #2
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,963
Points 2,102, Level 27
Points: 2,102, Level: 27 Points: 2,102, Level: 27 Points: 2,102, Level: 27
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 88 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Possible, but rare, I'd say. However, your testing procedure is logical.
Work back from the plug renewing suspect components - the plug itself and the spark plug lead (make sure the leads snaps onto the plug end with a firm "click") - and if that hasn't gotten you anywhere, the next logical diagnosis is internal coil failure. (You can rule out the coil electrical connector because the plugs are wired to fire in pairs ( 1 and 3 and 2 and 4) and you've only got no spark on one cylinder, #2. If it was the connector at fault, you'd have lost both #2 and #4).
Lucky for you, ignition coils are fairly cheap and easy to swap out. Once you have the coil removed, check the underside; any cracks that allow moisture in may be the source of the odd failure.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-29-2012, 11:11 AM   #3
Focus Enthusiast
 
cyfocus01's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 95790
Location: ankeny, IA
What I Drive: 01 silver zts sedan

Posts: 311
Points 437, Level 8
Points: 437, Level: 8 Points: 437, Level: 8 Points: 437, Level: 8
Level Up 74% Completed
Level up: 74% Level up: 74% Level up: 74%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 cyfocus01 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
OK, so I replaced the coil, and WHAMO! Smooth, my hesitation is now gone also. Have not set cruise, 40ish, to see if it cured that too. Always had a chug or miss, but not consistent, 35-45. Also have not got to highway speed to see if that random stutter is gone too. I am going to guess/hope so.

I question if this will take care of my EGR codes and random O2 sensor code. Hope so. I figure she ran a bit "rich" by what the sensors were telling PCM with #2 not firing consistently. It always was a dog off the line with stutter or hessitation, but once above 3,000 RPM it pulled hard. Guessing that the combination of rpm and compression helped it out up top, like a desiel.

thanks all
cyfocus01 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:52 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1