svt focus heat doesn't work - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2011, 09:12 AM   #1
Focus Enthusiast
 
dubesinhower's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Fan#: 82817
Location: Ellington, CT
What I Drive: 2004 infra-red svtf

Posts: 58
FF Reputation: 1 dubesinhower Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
svt focus heat doesn't work

hey everybody!

i noticed a few weeks ago that the gauge all the way to the right in the svt cluster (i think it's oil temp? or oil pressure) keeps going all the way up, and then back to normal (in the middle). then, yesterday i was driving to my friends house (which is an hour away), and noticed that my heat doesn't work! i had the blower on all the way, and the heat on all the way, and cold air was blowing out.

i tried turning the blower off to see if the air coming out of the vents got hot, and it does. but as soon as i turn the blower on, the air quickly gets cold.

anybody have any thoughts?


__________________
2004 infra-red svtf, aem sri
2x memphis 15-MCP10D4 subs, memphis 16-PR2X100 amp
hatch nation #42
dubesinhower is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-12-2011, 09:36 PM   #2
Focus Enthusiast
 
69Hcode's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Fan#: 77923
Location: albuquerque, NM
What I Drive: 2003 Pitch Black SVT 5 door

Posts: 104
FF Reputation: 1 69Hcode Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Low coolant?
__________________
2003 Pitch Black/Red SVT 5 door
1969 Mercury Cougar "The Beast" 398" windsor and a 5 speed
1990 Bronco "The Broncasaurus" stock 302
69Hcode is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-12-2011, 10:13 PM   #3
Focus Fanatic
 
Mile30's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Fan#: 74686
Location: Westminster, MD
What I Drive: '03 ZX3

Posts: 1,896
Points 8,554, Level 62
Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62
Level Up 35% Completed
Level up: 35% Level up: 35% Level up: 35%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 7 Mile30 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Cranking the heat up on a vehicle (at operating temperature) and only getting cold air is a symptom of of a damaged head gasket. The coolant ports have a compromise in the system (gaskets), and without a proper seal, it can't maintain the proper temperature in the engine or the cabin.
Passenger compartment heat uses the heat that radiates from warm/hot coolant and a blower motor to direct that heated air into and through the vents... if it was a faulty blower assembly the system wouldn't crank up to high (without noises or other symptoms). That's what I'm thinking anyways; I'll ask about that tomorrow at school/work.
Mile30 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-12-2011, 10:17 PM   #4
Focus Fanatic
 
Mile30's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Fan#: 74686
Location: Westminster, MD
What I Drive: '03 ZX3

Posts: 1,896
Points 8,554, Level 62
Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62
Level Up 35% Completed
Level up: 35% Level up: 35% Level up: 35%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 7 Mile30 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Quote:
Originally Posted by 69Hcode View Post
Low coolant?
I'll also see about a low coolant situation, it stands to reason that if there wasn't enough coolant to begin with, and assuming you're not leaking it somewhere, that in off or low fan speeds you may feel it, but not when demand for higher temperatures is called for.

If that's the case, how would you have run low on coolant, it's a sealed system so it's not like it would just evaporate?!
Mile30 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2011, 04:45 AM   #5
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67546
Location: South Lyon, MI
What I Drive: 2002 Blue SE

Posts: 438
Points 1,056, Level 17
Points: 1,056, Level: 17 Points: 1,056, Level: 17 Points: 1,056, Level: 17
Level Up 56% Completed
Level up: 56% Level up: 56% Level up: 56%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 5 alz focus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Check coolant level first.
Put odometer in test mode and watch temps to verify t-stat is working correctly.
If those two check out, I would guess your heater core is probably needs a good flush as mine did.
__________________
Al
2002 Focus SE Zetec ATX
2000 Focus SE SPI ATX
2006 Freestyle SEL AWD
alz focus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2011, 06:53 AM   #6
Focus Fanatic
 
Mile30's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Fan#: 74686
Location: Westminster, MD
What I Drive: '03 ZX3

Posts: 1,896
Points 8,554, Level 62
Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62
Level Up 35% Completed
Level up: 35% Level up: 35% Level up: 35%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 7 Mile30 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Blockages or air bubbles may do it too...
Mile30 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2011, 08:54 AM   #7
MOAR BEWST!!!!
 
svtf1417's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58428
Location: Warren, MI
What I Drive: 2001 ZTS, 2002 SVTF Turbocharged

Posts: 1,528
Points 6,866, Level 54
Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54
Level Up 58% Completed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 6 svtf1417 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
I know people look over this alot of times but it happened to me after I rebuilt my motor in my SVT. I wasnt getting ANY heat, the car did get to operating temp very funny. I too thought it was my heater core or that I had a air pocket somewhere, but it was my oil cooler that was plugged up
__________________
[#1417] 2002 Sonic Blue SVT Focus
Born on June 25, 2002

2001 Silver ZTS Sedan - "Ol' Reliable"
svtf1417 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2011, 03:43 PM   #8
Focus Fanatic
 
Mile30's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Fan#: 74686
Location: Westminster, MD
What I Drive: '03 ZX3

Posts: 1,896
Points 8,554, Level 62
Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62 Points: 8,554, Level: 62
Level Up 35% Completed
Level up: 35% Level up: 35% Level up: 35%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 7 Mile30 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
I helped a friend at school with the same type of issue, he had an obstruction of some kind in the system. We took the cap off the overflow tank, and as we did the coolant started spitting coolant out the overflow tube. Air was hissing out as he took the cap off. Got it on the lift and found a ruptured hose, too.

Would a coolant flush dislodge something like that? Yet another question!
Mile30 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1