2001 Auto transmission problems help! - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2011, 04:48 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90790
Location: Palmer, MA
What I Drive: 2001,White,Focus

Posts: 4
FF Reputation: 1 Johninmass Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2001 Auto transmission problems help!

I have a 2001 focus that after a while of driving will not go into overdrive. At 45 or over I can put in neutral then back in drive and sometimes it will shift into overdrive. Sometimes the engine light will come on give code P0761 (Solenoid C) Also the tranny will overheat the " ! " light will come on the car is then stuck in limp mode 2nd only. After it cools down for a couple of hours it shift normal again till it gets hot again. Now I have done a fluid flush, new Shift Solenoids A,B & C, also new filter. After changing solenoid C the engine light still came back on code P0761. Anyone have any ideas I need help and can't afford a trip to the Tranny shop? When it is cold it shifts great.


Johninmass is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-12-2011, 09:48 PM   #2
Focus Addict
 
DueceCoupe's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Fan#: 32955
Location: Pennsylvania, PA
What I Drive: 07 Infra Red ST,2002 ZX3.

Posts: 1,222
Points 7,604, Level 58
Points: 7,604, Level: 58 Points: 7,604, Level: 58 Points: 7,604, Level: 58
Level Up 27% Completed
Level up: 27% Level up: 27% Level up: 27%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 5 DueceCoupe Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (29)
Was the fluid flush before or after the problems started?
Fluid level is perfect?
I know jack about the tranny's our Cars have,but hope this bumps your thread so someone can Help You.
Also,welcome to the Forums!
Even if You don't stick around on the forums,please keep this thread updated till the problem is resolved as it Helps others in the future.
__________________
I used to be DueceCoupe,but now I gots a 4 door!

ST Crew Member # 666
DueceCoupe is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-13-2011, 06:45 PM   #3
Focus Jr. Enthusiast
 
BlueOvalWRC's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89573
Location: On the treadmill in, TN
What I Drive: '04 Vermilion Red SE Wagon 2.0 AT

Posts: 44
FF Reputation: 3 BlueOvalWRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
This explains how the 4F27E functions so it might help: http://www.atsg.biz/dyndata/articles...%20June-04.pdf
__________________
Wagons of the World #22
ZETEC Crew #373
BlueOvalWRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-16-2011, 06:51 AM   #4
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90790
Location: Palmer, MA
What I Drive: 2001,White,Focus

Posts: 4
FF Reputation: 1 Johninmass Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks for the link. Does anyone think it's the EPC solenoid?
Johninmass is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2011, 08:11 AM   #5
Focus Jr. Enthusiast
 
BlueOvalWRC's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89573
Location: On the treadmill in, TN
What I Drive: '04 Vermilion Red SE Wagon 2.0 AT

Posts: 44
FF Reputation: 3 BlueOvalWRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
You could give these guys a call and see if a complete valve body might be the solution. Lentech
__________________
Wagons of the World #22
ZETEC Crew #373
BlueOvalWRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2011, 05:04 PM   #6
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90790
Location: Palmer, MA
What I Drive: 2001,White,Focus

Posts: 4
FF Reputation: 1 Johninmass Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Still working on problem. Anyone have any other ideas.
Johninmass is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2011, 12:23 PM   #7
Focus Addict
 
Join Date: Mar 2010
Fan#: 73790
Location: Syracuse, NY
What I Drive: 2011 Focus SE 5 Speed

Posts: 1,025
Points 1,919, Level 26
Points: 1,919, Level: 26 Points: 1,919, Level: 26 Points: 1,919, Level: 26
Level Up 19% Completed
Level up: 19% Level up: 19% Level up: 19%
Forum Activity 6%
Activity: 6% Activity: 6% Activity: 6%
FF Reputation: 5 Miller88 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The ! could be an indication of a transmission malfunction - not an overheat (from what I understand).

Have you looked into the solenoids yet?
Miller88 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2011, 10:01 PM   #8
Focus Addict
 
a_2000_se's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62964
Location: The concrete jungle, CO
What I Drive: 2000 SE SOHC SPI, Compression @ 164

Posts: 1,093
Points 4,699, Level 43
Points: 4,699, Level: 43 Points: 4,699, Level: 43 Points: 4,699, Level: 43
Level Up 75% Completed
Level up: 75% Level up: 75% Level up: 75%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 15 a_2000_se Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Good article referenced.

The "!" can indicate ATX fluid overheated, SPI engine (means something else on ZETEC), or a speed sensor failing - which combined with your ATX starting off in 2nd may be a strong case for the OSS.
__________________
Member of the Dropped Valve Seat Club.
Replaced #4 Piston, Rings, Rod+Bearings, AERA Re-Manufactured Cylinder Head and a light Hone. Then CLEANED the hell out of everything.
60k+ miles.
a_2000_se is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-14-2012, 01:41 PM   #9
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90790
Location: Palmer, MA
What I Drive: 2001,White,Focus

Posts: 4
FF Reputation: 1 Johninmass Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Still need ideas if anyone can help.

I'm about to replace the whole tranny with a used one. $200 with 90K on it.
Johninmass is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-14-2012, 02:56 PM   #10
Focus Fanatic
 
elsolo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96835
Location: Long Beach, CA
What I Drive: 2007 white ZX3

Posts: 2,397
Points 2,777, Level 32
Points: 2,777, Level: 32 Points: 2,777, Level: 32 Points: 2,777, Level: 32
Level Up 18% Completed
Level up: 18% Level up: 18% Level up: 18%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 elsolo Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
It could be the Transmission Fluid Temp (TFT) sensor.
(or the wiring to it)

The CPU won't let the car get into 4th gear if it's too cold
It won't lock up the converter if it's too hot.
If it gets too hot, it will enter a pre-set shift mode, disable the lockup in 2,3,4 gears, and turn on the dash light
elsolo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:06 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1