help!! focus just dieing at idle - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-10-2008, 02:40 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Exclamation help!! focus just dieing at idle

ok, first my focus was dieing at idle in park or netural. then it started dieing in drive at stop signs and stop lights. I changed out the fuel filter yesterday and put some gas treatment and extra strength stp fuel injector cleaner today with a full tank of gas. Right now i am sitting about a hair above a 1/2 tank of gas and it's dieing in park and netural but not drive. As soon as i got home i tried some different things. I turned on the head lights, a/c, and the heater to see if it would drain down the motor and kill it's self again. nope it just kept running. then not even after me turning it all off it was about 10 seconds later it died. what is goin on?

If you need to know i have a 2003 focus zts 2.0L DOHC auto with over drive. and it has about 108 to 109,000 miles on it.

Please help me!


metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-10-2008, 08:08 PM   #2
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
gee guys thanks for the help.
metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-10-2008, 09:46 PM   #3
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58716
Location: OP, KS
What I Drive: 2000 Dark Blue ZX3

Posts: 85
FF Reputation: 5 ZETEC-X3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i think you have a bad fuel system, check your injectors again, fuel filter good, sparks plug, wires and coilpack dude, i had a similar problem and this thigs was what i did. hope this can help you out man.
ZETEC-X3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-11-2008, 07:04 AM   #4
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
well first how do i check the injectors? and how many miles on a car should i change the coil pack? and man thanks for the help.
metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-11-2008, 11:36 AM   #5
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2004
Fan#: 6267
Location: Canada
What I Drive: 2003 Red Focus SE

Posts: 12
FF Reputation: 1 cassano1029 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I have had the same problem i got a 2003 SE standard. Mine would go up and down at an idle finally it just would not idle at all. I replaced the Atoumatic Idle Control Valve AIC Valve) Their is a link here that tells you were it is here the link
http://web.archive.org/web/200708140...kemanifold.htm
You can do this yourself from underneath the car i did its not that bad to do just need to be patient with it Make sure that you put the rubber o ring back in?
That solved some of the problem. The other was a collasped PVC Valve hose at the back of the engine close to the fire wall and wraps around to the drivers side to the valve in front the engine. Mine was collapsed right at the back thei or 3 parts to this hose the one i need came rright off the engine here is a link for it. Someone has pics in this link.
ZETEC Engine stumble - SOLVED
I also had a bad battery connection corroted i guess cleaned them up and that also improved it.
These part here in Canada are a lot more than you will pay for them in the states so i won't even bother with the costs.
Hope that helped you out some?
cassano1029 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-11-2008, 07:12 PM   #6
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i went to auto zone and they put it on the machine to see if any codes was comming up. nope not one of them. i talked with them and they said that i could be the egr valve or something in the plugs or wires. the egr is goin to run me about 78 bucks. i hope this works. also they said that it could be the fuel pump. that will wait untill last since it's goin to run me about 180 bucks, and would be the most time consuming to replace. It's driving me nuts.
metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2008, 08:14 PM   #7
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
ok, got my oil changed today and bought some plugs, wires, and air filter. driving home check engine light comes on. well i turn around where i am at and go to autozone and have them put it in the computer and see what codes it's pumping out. it says it's the o2 senser. well there goes 54 bucks. i bought it went home. put on the o2, plug wires (not plugs yet i lost my gapper.), and air filter. started it up still doing it. so i unhooked the battery to see if that would rest the engine light and it did. but still running like before. went to the gas station to buy a coke and what do ya know. check engine light back on. wow and how come i am not surprised? what could be goin on with this. i mean really. come on.
metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2008, 07:44 PM   #8
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39339
Location: lanesville indiana
What I Drive: 2003 ford focus zts

Posts: 7
FF Reputation: 1 metallica_r Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
ok i ended up going back to autozone and they finaly did a print off on the troubleshooting code: P2195. this what the print out says. also i just changed my plugs cause i bought a gapper and it seems to make it better.

Definition
Lack of H02S-11 switch- Sensor indicates lean
Explanation
Ecm tried to correct for lean condition
ecm make a rich correction but was unable to bring with in specs
Probable Causes
1. Failed H02S sensor - I just changed it and upt a new one in.
2. Open or shirt circuit condition
3. Failed fuel pump or blocked fuel filter - i just changed the filter.
4. MAF sensor failure - i have the type i can't clean so i have to replace it
5. Vacuum leak


what do you think i should go with next?
metallica_r is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2008, 08:49 PM   #9
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,349
Points 28,403, Level 99
Points: 28,403, Level: 99 Points: 28,403, Level: 99 Points: 28,403, Level: 99
Level Up 4% Completed
Level up: 4% Level up: 4% Level up: 4%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 271 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
You can clean your MAF, look for the holes in the sides, use a Q-tip and alcohol carefully to wipe the resistors.

I don't think that's the problem. I think the problem is the IAC, and it's just closing off when it should be going to a lower flow state.

I would still do a very close inspection of every vacuum line, even to the point of removing each to see if the rubber was falling apart. Fortunately, there aren't that many compared to 80's cars.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2008, 08:52 PM   #10
Resident Curmudgeon
 
WeeAsp's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Fan#: 42718
Location: NOVA
What I Drive: 2002 RED SVT Focus

Posts: 4,360
FF Reputation: 175 WeeAsp Excellent Standing Member WeeAsp Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Welcome to FF !!!

I am 90% sure that this is a vaccuum leak.

Check underneathe the throttle body and in/around the PCV valve for the smaller vaccuum lines.

They tend to rest agains metal bits theat wear holes in them.
__________________
FORMER Avenging Moderator of the Apocalypse and Leader of the Axis of Oversteer

"I live with fear every day and sometimes, she lets me race."

2002 SVT Focus... Stock
WeeAsp is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Introducing the redesigned 2009 Ford Focus Coupe Tom General Car Chat Lounge 392 03-31-2009 01:20 AM
Focus won't idle when cold 919Maniac General Technical Chat 6 01-15-2007 08:22 AM
2008 Focus TimHickey General Car Chat Lounge 5 01-11-2007 12:51 PM
Body/Lip Kit Companies S2 MK1 Focus 1 12-04-2004 04:20 PM
Soon to come, more SVT parts for your non-SVT Focus... myFordPerformance.com ZETEC Performance (2000-2004) 32 05-02-2004 04:31 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:29 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1