wth? probs after clutch - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Forced Induction

General Forced Induction The place to chat about turbochargers, superchargers nitrous systems and custom engine fabrications.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2005, 10:40 PM   #1
Late for Dinner
 
goinloco1's Avatar
 
Join Date: May 2004
Fan#: 8529
Location: Aberdeen, SD
What I Drive: kermit

Posts: 15,284
Points 14,799, Level 78
Points: 14,799, Level: 78 Points: 14,799, Level: 78 Points: 14,799, Level: 78
Level Up 88% Completed
Level up: 88% Level up: 88% Level up: 88%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 90 goinloco1 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
wth? probs after clutch

Ok all, here's the story. 02svt
car went in for new clutch and flywheel. it has a jrsc and a custom tune by dyno tune. ran great until now...
here's whats happening.
picked it up at the dealer and noticed the cel on, which was not before. codes are p1000, and p1383 (ignition retarded). dealer checked and reset to see if they would come back, they did so i rechecked them with my predator.
then i noticed a slight surging and happened to look at my boost guage. with a slight throttle movement it would go to 0, a little more it would go to boost.
stepped on it at a light and boost shot to 10 psi (is only supposed to be 5-6 psi).
at idle i'm only at 10 for vacuum.
when they had it at the dealer it sat with the battery disconnected for 5 days (if thats of any help).
out of curiosity i checked all vacuum hoses and found nothing wrong with them.
all electrical seems ok also.
jrsc is running a 3.6 pulley (stock svt size i think), fc tb, 3"custom short ram, 70mm maf housing and stock maf.
dealer put 17 miles on it.
i can't find anything wrong visually with anything.
only thing i can think may have happened is either my performance tune was erased, or my vacuum actuator for my bleed valve go smacked somehow (cc module is right under it).

somebody give me a clue quick, so they can fix their screwup...
if anymore info is needed, let me know.
just can't figure why my timing would all the sudden retard and my boost would jump to 10 psi...


goinloco1 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-03-2005, 07:56 AM   #2
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 22,953
Points 53,465, Level 100
Points: 53,465, Level: 100 Points: 53,465, Level: 100 Points: 53,465, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 39%
Activity: 39% Activity: 39% Activity: 39%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
Your custom tune should still be in your predator so reload it and see if that helps

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-03-2005, 08:58 PM   #3
Late for Dinner
 
goinloco1's Avatar
 
Join Date: May 2004
Fan#: 8529
Location: Aberdeen, SD
What I Drive: kermit

Posts: 15,284
Points 14,799, Level 78
Points: 14,799, Level: 78 Points: 14,799, Level: 78 Points: 14,799, Level: 78
Level Up 88% Completed
Level up: 88% Level up: 88% Level up: 88%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 90 goinloco1 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
didn't help at all. cel came back on showing both codes again.
is it possible to put a new flywheel in the wrong position? looking at my old one i don't see anything to align with the cps.
dealer spent 2.5 hours on diagnostics and can't figure it out. other than the vct. while running the vct solenoid was energised with 12v and it kicked it in.
this all happened after the new clutch and flywheel were installed. it's still hitting 9 psi boost also.
my thought was the cps and flywheel are not in sync causing the vct to retard and try to make up the difference and boost became agressive due to the retarded timing.
nothing on the motor was touched and it seems odd the vct would screw up as soon as the clutch was done.
goinloco1 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-03-2005, 09:06 PM   #4
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 22,953
Points 53,465, Level 100
Points: 53,465, Level: 100 Points: 53,465, Level: 100 Points: 53,465, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 39%
Activity: 39% Activity: 39% Activity: 39%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
P1000 will allways show up it is a commin code that will allways be there

P1383 im not sure of will have to take a look at my boost to see what all it says

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:00 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1