Car smoking under vacuum and running weird - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Forced Induction

General Forced Induction The place to chat about turbochargers, superchargers nitrous systems and custom engine fabrications.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2009, 09:54 AM   #1
Focus Addict
 
streetracer's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49229
Location: Fredericksburg, VA
What I Drive: 2005 Infra Red Focus ST

Posts: 1,300
FF Reputation: 5 streetracer Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Car smoking under vacuum and running weird

I recently drove out to NM to visit some family and was planning on going to FocusFest on my way back. Well I had some stuff come up with the family and had come drive back early. But while I was in NM, the car started running weird. It would sputter some, and just run different. Then it started to smoke a little bit at idle and under vacuum driving if i let off of the gas.

I took it to my aunts bf house and looked underneath and there was some oil on the turbo piping and around where the bov piping was. I took off the bov and the adapter had come a little loose so i figured thats what the problem was. I put it back on and drove it and it still smoked some but not as bad, i figured it was just burning off the rest of the oil. I left that day to come back and thats when it got bad. It started to smoke pretty bad when i let off of the gas as well as at idle. still nothing when there was a load on the engine though. the car also started to sound like an sti. when i got the car home i took out the spark plugs and one of the plugs was gummed up pretty bad. well i cleaned it and put it back in and started the car and it ran smooth and still smoked a little bit but like before i figured it was the oil/gas in the exhaust just burning out. i only ran it for a couple min while i moved it to change my oil.

as i went to drain the oil, i noticed the oil drain from the turbo going into the oil pan was kinked right by the oil pan. i straightened it back out but im sure that had something to do with the problems, not letting the oil drain well.

well i changed the oil and filter and let it idle for a little bit then took it for a drive. same thing, smoke when i let off the gas and some at idle. it also feels like the plug might be starting to gum up again.. the turbo was also spooling VERY slowly.

does anyone have any idea what could cause this? remember it only smokes at idle sometimes and all the time under extreme vac, when driving in gear and letting off the gas. i plan on doing a compression test today, but i doubt its anything internal. my dad was saying pcv valve possibly, but i doubt that as well. there had been some oil around the throttle body on the way back to VA too, but i cleaned it some and there hasnt been anymore.

any help would definitely be welcome!


streetracer is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-30-2009, 10:24 AM   #2
Focus Enthusiast
 
Discord's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1491
Location: Above the Arctic circle, 6035ft when home
What I Drive: '01 ZX3

Posts: 348
FF Reputation: 1 Discord Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Sounds like rings maybe going out. Do a compression check.
Discord is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 10:28 AM   #3
2focusedracing
 
focusedaddiction's Avatar
 
Join Date: May 2005
Fan#: 23787
Location: Great Falls, MT
What I Drive: 2003 sangria red 5spd. ZX3Turbo

Posts: 1,799
Points 2,448, Level 29
Points: 2,448, Level: 29 Points: 2,448, Level: 29 Points: 2,448, Level: 29
Level Up 99% Completed
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 focusedaddiction Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (14)
maybe an oil seal in turbo gone out from the kinked oil drain? just a thought, I'm still new to FI.
__________________
_/\_/\_SCCA_/\_/\_SM #74_/\_/\_BRING ON THE CONES!...zetec crew #74
ZX3..underpressure
tuning by TOM
focusedaddiction is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 10:55 AM   #4
I AM DA FOCI FANATIC
 
focusguy87's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Fan#: 40962
Location: Decatur, IL & STL, MO, United States
What I Drive: 03 Red EvO & 03 TURBO SVT

Posts: 3,715
Points 9,232, Level 64
Points: 9,232, Level: 64 Points: 9,232, Level: 64 Points: 9,232, Level: 64
Level Up 61% Completed
Level up: 61% Level up: 61% Level up: 61%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 9 focusguy87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
100% sure its your rings.

Read my enormous thread. I have good experience with that....lol
__________________
FOR SALE,
2003 Turbo SVT ZX5 318WHP (SOLD)
2003 Evolution 8 320AWHP
focusguy87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 11:21 AM   #5
Token Engin-nerd
 
illinipo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Fan#: 37693
Location: Well wouldn't you like to know?, Not Listed
What I Drive: dirty wag; Party; Bavarian phallus

Posts: 3,408
Points 13,024, Level 74
Points: 13,024, Level: 74 Points: 13,024, Level: 74 Points: 13,024, Level: 74
Level Up 44% Completed
Level up: 44% Level up: 44% Level up: 44%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 272 illinipo Outstanding Standing Member illinipo Outstanding Standing Member illinipo Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (19)
do a compression test.
__________________
Quote:
Originally Posted by Dennis_Grant
Remember this list: Bilstein; Penske; Koni; Ohlins; Sachs; Dynamic Suspension.

Not on this list? Almost certainly crap.
SUV this!
illinipo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 11:37 AM   #6
Focus Fanatic
 
focusboy5's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Fan#: 50002
Location: Wichita, Kansas, United States
What I Drive: Four Wheels

Posts: 2,859
Points 8,433, Level 61
Points: 8,433, Level: 61 Points: 8,433, Level: 61 Points: 8,433, Level: 61
Level Up 95% Completed
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 31 focusboy5 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
Well that sucks.
I can see where this is going but I hope it doesn't.
Best of luck with whatever it is.
focusboy5 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 11:59 AM   #7
Focus Addict
 
streetracer's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49229
Location: Fredericksburg, VA
What I Drive: 2005 Infra Red Focus ST

Posts: 1,300
FF Reputation: 5 streetracer Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
i hoping its not rings.. but if it is, i guess ill be building my motor sooner than i had originally planned..

ill be doing a compression test tonight hopefully. ill let everyone know the results..

i would think rings would cause smoke all the time though?
streetracer is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 12:10 PM   #8
Focus Addict
 
streetracer's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49229
Location: Fredericksburg, VA
What I Drive: 2005 Infra Red Focus ST

Posts: 1,300
FF Reputation: 5 streetracer Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
oh and i forgot to say, my AFR is fine, perfectly normal
streetracer is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 12:16 PM   #9
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 23,096
Points 54,099, Level 100
Points: 54,099, Level: 100 Points: 54,099, Level: 100 Points: 54,099, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 57%
Activity: 57% Activity: 57% Activity: 57%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
You are correct they would

You said the turbo sounded funny (like a STI) My guess is the turbo is shot , exducer damaged/burned and seals gone , If the exducer is damaged it will be my pleasure to tell you why but check it first to see

Turbo seals and valve stem seals cause smoke at decel when Vac is highest

I would do a compression test and a leak down , a compression test does not allways pick up small issues where a leak down will

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2009, 12:22 PM   #10
Focus Addict
 
streetracer's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49229
Location: Fredericksburg, VA
What I Drive: 2005 Infra Red Focus ST

Posts: 1,300
FF Reputation: 5 streetracer Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
well the turbo did sound a little funny, but the exhaust is what i was referring to sounding like an sti. im thinking its the turbo too.. :/ but if it was the turbo, that wouldnt cause one cylinder to get all gummed up would it?

and its weird it could be at 17-18 vac and be fine with me barely pushing in the gas pedal, but if i let off completely and it goes to 20-21 vac it will smoke.

ill do a compression test and leak down test though..

also ive always had a lot of blow-by, is that normal with the dtec?
streetracer is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
IAC Valve Davva General Technical Chat 104 10-24-2009 07:45 PM
OBD II only emission test... metallicanick78 DURATEC Performance (2003-2007) 11 03-03-2009 03:27 PM
Car won't idle...running rich problem warneej General Technical Chat 9 08-11-2008 06:08 PM
Car won't idle...running rich problem warneej DURATEC Performance (2003-2007) 5 07-23-2008 01:28 PM
How to determine a vacuum leak or lack of fuel focus_SWT General Technical Chat 0 11-27-2007 07:36 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:05 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1