Loss Of Power - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Forced Induction

General Forced Induction The place to chat about turbochargers, superchargers nitrous systems and custom engine fabrications.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-02-2008, 12:05 PM   #1
Focus Addict
 
BOOSTA's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Fan#: 36047
Location: Albany, New York, United States
What I Drive: 2003 White ZX3 2.3L Turboed Duratec

Posts: 1,410
FF Reputation: 8 BOOSTA Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Loss Of Power

I own a 2003 Focus with the 2.3 Duratec Engine with a Focus sport stage 1 turbo. My car seems to be lacking some power and when i start it up the engine seems to shake a bit more than normal and just wasnt running right. My car was running fine yesterday morning and when i got home i parked her and opened up the hood some(the size of a stock spring) to cool off the turbo and engine, however i forgot about it and it rained all day and night.( me), so next day i turned the car on and the car ran like shit, kinda seemed like it was choking, and when i got on the gas a lil it just didnt seem right, its hard to explain. Theres some power and i can hear the air from the diverter valve and the car idles fine too. My air/fuel ratio was running the same as it normally does too!

The first thing i did today was pull my spark plugs and noticed there was a lil oil around the threads of the spark plugs which i hear is fine n all, but i noticed that the spark plug was dry(isnt is suppose to be at least a bit wet with some fuel?) and there seemed to be a little bit of black residue(burnt?) on the end of the spark plug as well.

Anyone know what i can do? Or some other things to check.


__________________
----The Honda Eater----
BOOSTA is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-02-2008, 02:52 PM   #2
Focus Addict
 
focusfreak03's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Fan#: 20385
Location: Whiteman AFB, MO
What I Drive: OLD:03 ZX3;NEW: SRT-4

Posts: 789
FF Reputation: 50 focusfreak03 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by BOOSTA View Post
I own a 2003 Focus with the 2.3 Duratec Engine with a Focus sport stage 1 turbo. My car seems to be lacking some power and when i start it up the engine seems to shake a bit more than normal and just wasnt running right. My car was running fine yesterday morning and when i got home i parked her and opened up the hood some(the size of a stock spring) to cool off the turbo and engine, however i forgot about it and it rained all day and night.( me), so next day i turned the car on and the car ran like shit, kinda seemed like it was choking, and when i got on the gas a lil it just didnt seem right, its hard to explain. Theres some power and i can hear the air from the diverter valve and the car idles fine too. My air/fuel ratio was running the same as it normally does too!

The first thing i did today was pull my spark plugs and noticed there was a lil oil around the threads of the spark plugs which i hear is fine n all, but i noticed that the spark plug was dry(isnt is suppose to be at least a bit wet with some fuel?) and there seemed to be a little bit of black residue(burnt?) on the end of the spark plug as well.

Anyone know what i can do? Or some other things to check.
why would you pop your hood to cool it off? if you are that worried about it, either modify your hood or get one like the evo hood so that the engine will be cooled while driving and when parked.

water on/around the engine shouldn't effect anything at all, unless the water gets into the spark plug areas or your fuse box. is anything out of the ordinary not working or are you throwing any codes? a little oil around the top of the plug is fine. the tip/electrode of the sparkplug will be black and dry. if your plug is wet with fuel then something is wrong with that wire or plug, i.e. not firing and burning the fuel. only thing that i can think of to suggest is to let everything dry out and make sure the spark plug wells are dry. if you get water in them it can sometimes cause the electrical current to go through the water to the block instead of through the plug. other than that i don't know what to tell you. good luck figuring this one out.
__________________
Moved on to bigger and better things. the ride: SRT4 with 230 whp stock!!! i loved the focus but this one is just a better car for what i want. not so stock anymore. pushing 307whp/301wtq @ 19 psi.

Midwest Crew #14
focusfreak03 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2008, 08:25 PM   #3
I AM DA FOCI FANATIC
 
focusguy87's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Fan#: 40962
Location: Decatur, IL & STL, MO, United States
What I Drive: 03 Red EvO & 03 TURBO SVT

Posts: 3,715
Points 9,232, Level 64
Points: 9,232, Level: 64 Points: 9,232, Level: 64 Points: 9,232, Level: 64
Level Up 61% Completed
Level up: 61% Level up: 61% Level up: 61%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 9 focusguy87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
compression test just make sure its not an internal problem wouldn't hurt.
__________________
FOR SALE,
2003 Turbo SVT ZX5 318WHP (SOLD)
2003 Evolution 8 320AWHP
focusguy87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2008, 08:38 PM   #4
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 22,948
Points 53,445, Level 100
Points: 53,445, Level: 100 Points: 53,445, Level: 100 Points: 53,445, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 45%
Activity: 45% Activity: 45% Activity: 45%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
Use your scan tool and check the TPS and the STFT1 (SHORT TURM FUEL TRIM 1)The scan tool will tell you a lot

There are a lot of sensors that dont like water under the hood , the TPS is one of them it isnt sealed among others

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-04-2008, 09:14 AM   #5
Focus Addict
 
BOOSTA's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Fan#: 36047
Location: Albany, New York, United States
What I Drive: 2003 White ZX3 2.3L Turboed Duratec

Posts: 1,410
FF Reputation: 8 BOOSTA Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Found the problem, bad ignition coil! Thanks all!
__________________
----The Honda Eater----
BOOSTA is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sputtering and power loss ohgrfreak General Technical Chat 10 06-13-2008 06:06 PM
loss of power, hot ambient joshieboy87 General Technical Chat 2 02-02-2008 01:39 PM
TREMENDOUS POWER LOSS need HELP..... jfkhan General Car Chat Lounge 9 10-28-2004 03:48 PM
Power Loss jaykirs SVT Performance (2002-2004) 8 10-19-2004 12:37 PM
A/C power loss Coastie SVT Performance (2002-2004) 11 05-07-2004 12:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:50 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1