Duratec 6 speed tranny swap - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > Engine & Transmission Swap

Engine & Transmission Swap The place to chat about any engine and transmission swap.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-09-2011, 11:33 PM   #1
Focus Enthusiast
 
phibbs87's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81057
Location: Oceanside, CA
What I Drive: 2003 InfraRed SVTF

Posts: 256
FF Reputation: 1 phibbs87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Duratec 6 speed tranny swap

Now I've got a few questions and I've used the search bar so don't be a douche just looking for knowledge. Bout to pick up a 06 ZX4 ST SAP and I wanted to know if a speed3 tranny will swap in? What about a Euro ST or MK2 RS 6 speed tranny? When the new beloved 13 ST comes out it shud have a 2.0 Ecoboost duratec right? So then the 6speed tranny from that shud mate to a D23 right?


phibbs87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-09-2011, 11:34 PM   #2
Focus Fanatic
 
spacegravity4me's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Fan#: 30431
Location: Monroe, LA
What I Drive: Gray 2005 ZX4 ST

Posts: 1,917
Points 15,482, Level 80
Points: 15,482, Level: 80 Points: 15,482, Level: 80 Points: 15,482, Level: 80
Level Up 27% Completed
Level up: 27% Level up: 27% Level up: 27%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 42 spacegravity4me Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
sure wish my st had a six speed. Would save a ton of gas on the interstate.
__________________
Pick Enterprise, we'll beam you up!
I like my bodykit, so go screw yourself
spacegravity4me is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-09-2011, 11:41 PM   #3
Focus Enthusiast
 
phibbs87's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81057
Location: Oceanside, CA
What I Drive: 2003 InfraRed SVTF

Posts: 256
FF Reputation: 1 phibbs87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I agree. It's not that I want it to drag but to save gas On freeway and that's what I loved about doing the twistys with a SVT cus those 1st 2 gears rocked. So I know the euro ST and rs are all about windys and the new ST will be also. I just feel that there shud be SOME WAY to turn our STs into 6speeds
phibbs87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-10-2011, 12:58 AM   #4
Focus Addict
 
redSVT_03's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78206
Location: Elyria, OH
What I Drive: 2003 red SVTF

Posts: 1,354
Points 2,552, Level 30
Points: 2,552, Level: 30 Points: 2,552, Level: 30 Points: 2,552, Level: 30
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 redSVT_03 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Quote:
Originally Posted by spacegravity4me View Post
sure wish my st had a six speed. Would save a ton of gas on the interstate.
Not necessarily the greatest for mpg's, just closer gear ratio so more shifting. in my svt I am at 3k in 6th gear going 70 on the highway which is high imo
redSVT_03 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-10-2011, 11:23 AM   #5
Focus Enthusiast
 
phibbs87's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81057
Location: Oceanside, CA
What I Drive: 2003 InfraRed SVTF

Posts: 256
FF Reputation: 1 phibbs87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I wish we could get some more answers I mean it's been 6 years since the zx4 ST cameout. Got to be someway to make it 6 speed
phibbs87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-10-2011, 11:46 AM   #6
Focus Addict
 
Focus112's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Fan#: 50026
Location: Ct., United States
What I Drive: 2002 SVT Focus

Posts: 1,338
Points 3,875, Level 39
Points: 3,875, Level: 39 Points: 3,875, Level: 39 Points: 3,875, Level: 39
Level Up 50% Completed
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Forum Activity 19%
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
FF Reputation: 5 Focus112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
its not going to save gas money, you would be running pretty much the same rpm at highway speeds with either transmission. And know i dont belive any of those 6 speed will swap in
Focus112 is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2011, 03:07 PM   #7
/人◕ ‿‿ ◕人\
 
Kauai Guy's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58297
Location: Hawaii, HI
What I Drive: Car

Posts: 3,317
Points 6,484, Level 52
Points: 6,484, Level: 52 Points: 6,484, Level: 52 Points: 6,484, Level: 52
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 Kauai Guy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (17)
The only one that might even be remotely close to working is the Mazdaspeed3 one.

I don't see why not, it's still the Duratec family. It's just that it's never been done before. Ever.

If it does fit, you would have a problem with the axles, BUT 1st gen Mazda3 LCA, strut, and spindle will bolt onto a Focus, but the spline count is different so you can't use Focus axles. That's why you use the Mazdaspeed3 axles.

So... if a Mazdaspeed3 trans will fit the Duratec, effectively you could have a ST with a 6spd and 5 lug conversion (rears bolt on).
__________________
Sedan Revolution #150 Hatch Nation #26

Quote:
Originally Posted by norcalfocus01 View Post
Because I'm on a boat and I just had sex
Kauai Guy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2011, 03:21 PM   #8
Focus Enthusiast
 
phibbs87's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81057
Location: Oceanside, CA
What I Drive: 2003 InfraRed SVTF

Posts: 256
FF Reputation: 1 phibbs87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Kauai Guy View Post
The only one that might even be remotely close to working is the Mazdaspeed3 one.

I don't see why not, it's still the Duratec family. It's just that it's never been done before. Ever.

If it does fit, you would have a problem with the axles, BUT 1st gen Mazda3 LCA, strut, and spindle will bolt onto a Focus, but the spline count is different so you can't use Focus axles. That's why you use the Mazdaspeed3 axles.

So... if a Mazdaspeed3 trans will fit the Duratec, effectively you could have a ST with a 6spd and 5 lug conversion (rears bolt on).
See this is what I was hoping was possible. So is it the gen1 MS3 LCAs, struts, and spindles or just a reg gen1 mazda3 sedan/hatch parts?
phibbs87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2011, 04:29 PM   #9
/人◕ ‿‿ ◕人\
 
Kauai Guy's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58297
Location: Hawaii, HI
What I Drive: Car

Posts: 3,317
Points 6,484, Level 52
Points: 6,484, Level: 52 Points: 6,484, Level: 52 Points: 6,484, Level: 52
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 Kauai Guy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (17)
Quote:
Originally Posted by phibbs87 View Post
See this is what I was hoping was possible. So is it the gen1 MS3 LCAs, struts, and spindles or just a reg gen1 mazda3 sedan/hatch parts?
Just has to be Mazda3. But idk if the MS3 hubs have a different spline count than regular ones.
__________________
Sedan Revolution #150 Hatch Nation #26

Quote:
Originally Posted by norcalfocus01 View Post
Because I'm on a boat and I just had sex
Kauai Guy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2011, 05:50 PM   #10
Focus Enthusiast
 
phibbs87's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81057
Location: Oceanside, CA
What I Drive: 2003 InfraRed SVTF

Posts: 256
FF Reputation: 1 phibbs87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Sweet means it'll be cheaper. So correct me if I'm wrong but the ms3 is based on the zx5 platform and the sedan is same platform as zx4 right
phibbs87 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:39 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1