Bought my SVT motor for swap - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > Engine & Transmission Swap

Engine & Transmission Swap The place to chat about any engine and transmission swap.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2009, 11:14 PM   #1
#MattinglyBuilt
 
Broncoboy80's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 59885
Location: Tacoma, WA
What I Drive: 2014 BRZ, 1993 RX7 FD

Posts: 3,111
Points 6,684, Level 53
Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 13 Broncoboy80 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
Bought my SVT motor for swap

I got an SVT motor and tranny to put into my sedan and also got all the wiring.

One question though. They guy didnt give me the keys and steering wheel to his car. Can i still make this work without them? I know our cars have the PAT security system and the computer chip is different in every car.

Is there a way to make this work without the svt motors keys and steering wheel, and just using my original ones?


__________________
CREATOR OF THE CLEANEST FOCI's

Instagram - #MattinglyBuilt
Quote:
Originally Posted by HaveBlue83 View Post
^yo, that bitch is LOW and clean!
Broncoboy80 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-09-2009, 12:37 AM   #2
Ehh...
 
ChuckDee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Fan#: 43589
Location: (281), TX
What I Drive: 02 SC SVT

Posts: 6,265
Points 18,158, Level 85
Points: 18,158, Level: 85 Points: 18,158, Level: 85 Points: 18,158, Level: 85
Level Up 62% Completed
Level up: 62% Level up: 62% Level up: 62%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 48 ChuckDee Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
yeh, i believe u can even use your current system. i dont think the steering/ ignition key starter wouldnt matter in the swap.
__________________
unique(adj): to break off from the crowd and do your own thing
ChuckDee is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2009, 01:59 PM   #3
Focus Addict
 
Join Date: Mar 2008
Fan#: 53977
Location: ohio, OH
What I Drive: 02 zx3

Posts: 672
Points 4,466, Level 42
Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42
Level Up 58% Completed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 9 02_z_x_3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
yes

it will work. in order for it to do so you have to take the car on a trailer to a ford dealership and have them reprogram the keys to the new computer. i know because i have done 2 swaps now. i have done a zx3 to svt and a spi to a dohc zetec. it cost me about $40.
02_z_x_3 is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2009, 11:11 PM   #4
Ehh...
 
ChuckDee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Fan#: 43589
Location: (281), TX
What I Drive: 02 SC SVT

Posts: 6,265
Points 18,158, Level 85
Points: 18,158, Level: 85 Points: 18,158, Level: 85 Points: 18,158, Level: 85
Level Up 62% Completed
Level up: 62% Level up: 62% Level up: 62%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 48 ChuckDee Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
or cant u just bring the ecu to them? seems easier.
__________________
unique(adj): to break off from the crowd and do your own thing
ChuckDee is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2009, 11:13 PM   #5
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2009
Fan#: 70072
Location: mission, TX
What I Drive: 2001,silver,se

Posts: 140
FF Reputation: 1 flip{d2k} Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
u can prob find some 1 to do it for u after work or on a day off, a guy that used to work at ford programmed my truck keys when we did a computer swap
flip{d2k} is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2009, 06:38 PM   #6
Focus Addict
 
Join Date: Mar 2008
Fan#: 53977
Location: ohio, OH
What I Drive: 02 zx3

Posts: 672
Points 4,466, Level 42
Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42
Level Up 58% Completed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 9 02_z_x_3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
no because you have to turn the key on to reprogram the pats transponder as well. they have to be programmed together. its a little more complex than most perceive it to be
02_z_x_3 is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2009, 11:22 PM   #7
#MattinglyBuilt
 
Broncoboy80's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 59885
Location: Tacoma, WA
What I Drive: 2014 BRZ, 1993 RX7 FD

Posts: 3,111
Points 6,684, Level 53
Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 13 Broncoboy80 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
Ok ok. I see. So i should just trailer it over to ford and have them do it? And your sure its that cheap????


And Im almost done with the swap but nothing in the engine bay seems to match up. The headlights and front indicators are a different connection then mine. This sucks..... I guess ill have to splice into them and make new ones
__________________
CREATOR OF THE CLEANEST FOCI's

Instagram - #MattinglyBuilt
Quote:
Originally Posted by HaveBlue83 View Post
^yo, that bitch is LOW and clean!
Broncoboy80 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-11-2009, 12:53 PM   #8
Focus Addict
 
Join Date: Mar 2008
Fan#: 53977
Location: ohio, OH
What I Drive: 02 zx3

Posts: 672
Points 4,466, Level 42
Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42 Points: 4,466, Level: 42
Level Up 58% Completed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 9 02_z_x_3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
it cost me $36 plus taxes. my headlights are the same way. i spliced into them and my brights are stuck on permanently. and if you flip the switch for brights both the high and low beams come on. its been this way for a year and my brights just blew out.
02_z_x_3 is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-11-2009, 02:29 PM   #9
Banned
 
Join Date: Dec 2006
Fan#: 42378
Location: ohio, OH
What I Drive: 2000 maroon svt sedan

Posts: 152
FF Reputation: 1 racefocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Quote:
Originally Posted by 02_z_x_3 View Post
it cost me $36 plus taxes. my headlights are the same way. i spliced into them and my brights are stuck on permanently. and if you flip the switch for brights both the high and low beams come on. its been this way for a year and my brights just blew out.


Yeh I am in the middle of a svt swap myself! And my high and low beams work together as I have the mach headlights as well! came with my svt!
racefocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-11-2009, 05:40 PM   #10
#MattinglyBuilt
 
Broncoboy80's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 59885
Location: Tacoma, WA
What I Drive: 2014 BRZ, 1993 RX7 FD

Posts: 3,111
Points 6,684, Level 53
Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53 Points: 6,684, Level: 53
Level Up 67% Completed
Level up: 67% Level up: 67% Level up: 67%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 13 Broncoboy80 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
is there a way to make sure you can run only low beams?
__________________
CREATOR OF THE CLEANEST FOCI's

Instagram - #MattinglyBuilt
Quote:
Originally Posted by HaveBlue83 View Post
^yo, that bitch is LOW and clean!
Broncoboy80 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:34 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1