Stealth CAI installed. - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus First Generation > DURATEC Performance (2003-2007)

DURATEC Performance (2003-2007) The place to chat about any Duratec 23, 23E, and 20 engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-19-2014, 07:36 PM   #1
I Iz Guitarded
 
daspazzZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 133961
Location: da Cliff, TX
What I Drive: Purple Jeep - datank

Posts: 6,264
Points 6,745, Level 53
Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 daspazzZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (18)
Stealth CAI installed.

Well car was being really thirsty so I went to my buddies and installed a stealth CAI before upgrading my headlights from stock to HID Angel eyes.

Now I'm in need of some info on how I can tweak my car to reset the CEL for the MAF. I cleaned the MAF sensor while I was in there. But I'm thinking I might need to replace the MAF sensor for now.

I have noticed a bit better gas mileage and and it much peppier, but it still stalls at lights from time to time.

Any ideas?

Pics on 3rd page


__________________
"You are a person, No one can forget you, even if it's Good or Bad, you make waves!" #truth #truthinadvertizing #readNhead...

- HN # 68+1<> F-TO #08 <> el defensor de los diablos

Last edited by daspazzZX3; 01-30-2014 at 11:51 PM. Reason: I R Tarded
daspazzZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-19-2014, 07:45 PM   #2
Focus Enthusiast
 
ferret15's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83494
Location: RFD, IL
What I Drive: a yellow turd

Posts: 511
Points 703, Level 14
Points: 703, Level: 14 Points: 703, Level: 14 Points: 703, Level: 14
Level Up 3% Completed
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 2 ferret15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Stealth CAI--What to expect and what NOT to do.
ferret15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2014, 08:02 PM   #3
I Iz Guitarded
 
daspazzZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 133961
Location: da Cliff, TX
What I Drive: Purple Jeep - datank

Posts: 6,264
Points 6,745, Level 53
Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 daspazzZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (18)
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by ferret15 View Post
been there read that, but thanks for the pointer!!

anybody else?

I have a USB to OBDC II cable inbound from china..... /me tap rap taps fingers on table....
__________________
"You are a person, No one can forget you, even if it's Good or Bad, you make waves!" #truth #truthinadvertizing #readNhead...

- HN # 68+1<> F-TO #08 <> el defensor de los diablos
daspazzZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2014, 08:17 PM   #4
Focus Enthusiast
 
ferret15's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83494
Location: RFD, IL
What I Drive: a yellow turd

Posts: 511
Points 703, Level 14
Points: 703, Level: 14 Points: 703, Level: 14 Points: 703, Level: 14
Level Up 3% Completed
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 2 ferret15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
IDK, shouldn't kill your car at idle. You've let it run for a bit and driven some miles for the computer to adjust I assume? Maybe your spark plugs are at the end of their life or maybe your IAC is dirty? You can't change the parameters without a proper tune if that is the problem. MAF sensors aren't exactly cheap, but if you car runs its probably working.
ferret15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2014, 08:19 PM   #5
saved from the grave
 
GreySkorpion's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 94674
Location: B'game, KS
What I Drive: 2004 LG ZX5 2.3D

Posts: 6,089
Points 6,430, Level 52
Points: 6,430, Level: 52 Points: 6,430, Level: 52 Points: 6,430, Level: 52
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 11 GreySkorpion Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
To reset just about any CEL, unplug your battery for 30 minutes. My SRI has never caused a single issue on my car, its this style:

GreySkorpion is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2014, 08:35 PM   #6
I Iz Guitarded
 
daspazzZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 133961
Location: da Cliff, TX
What I Drive: Purple Jeep - datank

Posts: 6,264
Points 6,745, Level 53
Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 daspazzZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (18)
Quote:
Originally Posted by ferret15 View Post
IDK, shouldn't kill your car at idle. You've let it run for a bit and driven some miles for the computer to adjust I assume? Maybe your spark plugs are at the end of their life or maybe your IAC is dirty? You can't change the parameters without a proper tune if that is the problem. MAF sensors aren't exactly cheap, but if you car runs its probably working.
it runs great on the road and on the freeway!!

I just replugged it a week ago with the only plugs I could find at Oriely's. Not my first choice. Ordered some AR103s from ebay. May swap in a set of those and then hard reset....

whadzah IAC?

Thanks ferret!! I will try resetting it again and then idle for 10 minutes.....


berry purdee sk0rpi0n!!
__________________
"You are a person, No one can forget you, even if it's Good or Bad, you make waves!" #truth #truthinadvertizing #readNhead...

- HN # 68+1<> F-TO #08 <> el defensor de los diablos
daspazzZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2014, 10:11 PM   #7
saved from the grave
 
GreySkorpion's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 94674
Location: B'game, KS
What I Drive: 2004 LG ZX5 2.3D

Posts: 6,089
Points 6,430, Level 52
Points: 6,430, Level: 52 Points: 6,430, Level: 52 Points: 6,430, Level: 52
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 11 GreySkorpion Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
IAC, Idle Air Control, it's right below and slightly left of the throttle body, they get gunked up with carbon. Remove it and clean it with throttle body cleaner or equivalent. I gapped my AR103's to .055 and it ran great, at .060, not so great. Also, that is not my engine bay, mine is much cleaner than that.
GreySkorpion is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-21-2014, 11:46 PM   #8
I Iz Guitarded
 
daspazzZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 133961
Location: da Cliff, TX
What I Drive: Purple Jeep - datank

Posts: 6,264
Points 6,745, Level 53
Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 daspazzZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (18)
thanks skorp! No joy on the reset. CEL came back on today. Got my ODBDII cable today, had practice so I couldn't putz with it yet. Will look at it tomorrow while waiting on ink.



Maybe i can hard reset it with the software that came with it.
__________________
"You are a person, No one can forget you, even if it's Good or Bad, you make waves!" #truth #truthinadvertizing #readNhead...

- HN # 68+1<> F-TO #08 <> el defensor de los diablos
daspazzZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2014, 09:10 AM   #9
So mote be it
 
rambleon84's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Fan#: 51521
Location: columbus, OH
What I Drive: 2007 Dark Toreador Red ZX3

Posts: 6,179
Points 8,481, Level 62
Points: 8,481, Level: 62 Points: 8,481, Level: 62 Points: 8,481, Level: 62
Level Up 11% Completed
Level up: 11% Level up: 11% Level up: 11%
Forum Activity 38%
Activity: 38% Activity: 38% Activity: 38%
FF Reputation: 27 rambleon84 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (15)
Did you use the stock MAF tube with your stealth CAI and are you sure the MAF sensor is facing the correct direction? You should not be getting any sort of CEL.


Did you have any CEL before doing the mod? I doubt the MAF sensor has gone bad, i also would not be going full wide open throttle or enjoying any of the new pep until you get this sorted out. If the MAF sensor is not facing the right direction or not hooked up right, that means un-metered, could cause some issues
rambleon84 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2014, 10:01 AM   #10
I Iz Guitarded
 
daspazzZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 133961
Location: da Cliff, TX
What I Drive: Purple Jeep - datank

Posts: 6,264
Points 6,745, Level 53
Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53 Points: 6,745, Level: 53
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 daspazzZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (18)
Quote:
Originally Posted by rambleon84 View Post
Did you use the stock MAF tube with your stealth CAI and are you sure the MAF sensor is facing the correct direction? You should not be getting any sort of CEL.


Did you have any CEL before doing the mod? I doubt the MAF sensor has gone bad, i also would not be going full wide open throttle or enjoying any of the new pep until you get this sorted out. If the MAF sensor is not facing the right direction or not hooked up right, that means un-metered, could cause some issues
Yep to stock MAF tube. The opening of the MAF is facing the filter on the end of the tube. Yep to CEL before mod. I cleaned the MAF and the MAF tube before reinstalling with MAF cleaner. I couldn't get the MAF sensor off of the wiring harness..... So its should be on that correctly.

I did not remove the silver cover from the MAF to clean it better, wonder if that could be the problem.

I will be pulling the code again here in a bit. More later.
Thanks for your input.
__________________
"You are a person, No one can forget you, even if it's Good or Bad, you make waves!" #truth #truthinadvertizing #readNhead...

- HN # 68+1<> F-TO #08 <> el defensor de los diablos
daspazzZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:11 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1