Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - head temperature sensor oil over it!
View Single Post
Old 01-30-2013, 05:18 PM   #14
Focus Fanatic
Magus2727's Avatar
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62897
Location: Salt Lake City, UT
What I Drive: 2001 Malibu Blue ZX3

Posts: 5,685
Points 9,980, Level 66
Points: 9,980, Level: 66 Points: 9,980, Level: 66 Points: 9,980, Level: 66
Level Up 83% Completed
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Forum Activity 76%
Activity: 76% Activity: 76% Activity: 76%
FF Reputation: 10 Magus2727 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Then just replace the head temp sender and while your at it replace the valve cover gasket. its $15....

But if your temp is getting up to the red and your fans are not working then you have something going on. So you have verified that the relay does work and have by passed the relay?

No I do not have either of the scanners you have asked about.

Have you tested conductivity? Test from Battery to Relay, relay to fans, relay to control module. If you have the wire diagram then at what point if you apply 12V do the fans no longer turn on? When you hit the gas and your temp goes down do the fans turn on? Perhaps a stuck thermostat is also in your problem? would not be the first time a new thermostat was stuck. did you get Ford OEM or buy some aftermarket part from a chain store?
2001 ZX3 2.0L Zetec-
Hatch Nation #42

Going through Rebuild See "The TICK Build Thread" for details (
Magus2727 is offline  
    Reply With Quote