Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - Is this normal? rpms seem to hang
View Single Post
Old 10-07-2012, 12:49 PM   #4
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,964
Points 32,129, Level 100
Points: 32,129, Level: 100 Points: 32,129, Level: 100 Points: 32,129, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 45%
Activity: 45% Activity: 45% Activity: 45%
FF Reputation: 274 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
I'd also consider an A/F reset: Remove negative battery terminal for 10 mins or so, then reconnect. Start engine, do not touch accelerator. Engine idle will be slightly high, and will fluctuate. The ECU will time a test 5 minutes after the engine drops out of cold-start mode. What you'll see is idle up to about 1500, then drop and stay around 1000 rpm. At the end of the test, idle will drop to 700. Now the A/F is set. Wait about 6-7 mins, and listen or check the tach for the drop.

Common vacuum leaks include the PCV vacuum line. You should be able to find a ton of information on that on here because it causes many problems in older Zetecs. Depending on how it goes bad it can cause a high or low idle.
__________________
Be eclectic.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Moderating everything now, let me know if I can help.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Quote:
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is online now  
    Reply With Quote